Посмертне батьківство військових: у Раді сказали, хто подав правку про утилізацію репродуктивних клітин

Посмертне батьківство військових: у Раді сказали, хто подав правку про утилізацію репродуктивних клітин

Віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що правку про утилізацію репродуктивних клітин військових після їхньої смерті подав нардеп фракції "Слуга народу" Михайло Радуцький, а сесійна зала за це проголосувала.

За словами Кондратюк, цю норму можна скасувати.

"Разом з колегами я сьогодні вношу правку, яка скасує посмертну утилізацію біоматеріалів. Хвиля суспільного обурення, сподіваюся, переконає депутатів проголосувати за неї.
Тим більше що Міністерство охорони здоровʼя вже теж вийшло з офіційною заявою що біоматеріали в державних і приватних клініках знищувати не будуть", - підкреслила вона.

Кондратюк розповіла, що закон був "задуманий з благими цілями" і надав право на безкоштовний забір і зберігання біоматеріалів воїнів і воїнок: сперму і яйцеклітини.

"Під час його голосування у другому читанні і в цілому внесли правку, яка обмежила право на користування біоматеріалами. Якщо ти живий, але втратив репродуктивні функції - можна. Якщо тебе вбито - твої рідні не можуть скористатися твоїм біоматеріалом. Для розуміння, це поправка авторства Михайла Радуцького. Його аргументом проти посмертного батьківства була юридично не прописана процедура визнання посмертних дітей спадкоємцями і реципієнтами пільг", - розповіла вона.

Кондратюк додала, що вона на тому засіданні парламенті була відсутні і їй "шкода, що в сесійній залі не знайшлося аргументів проти такої поправки".

"Більшість, яка проголосувала "за", навіть не змогла уявити таку ситуацію, в якій опинилася вдова з допису, який ми всі обговорюємо. Хоча ця ситуація така очевидна… Мені шкода, що в цей день мене не було в залі - ми якраз проводили 7-ий Український Жіночий Конгрес, на якому обговорювали і питання репродуктивних можливостей також", - зазначила вона.

Кондратюк додала, що Україні також доведеться також подумати над багатьма питаннями репродукції.

"Щодо самих змін в базовому законі! Хтось пропонує обмежити термін посмертного зберігання біоматеріалів у часі - наприклад, 6 місяців. Але тут виступають проти психологи, бо це - період найглибшого переживання травми. Хтось пропонує дозволити посмертне використання тільки для офіційного партнера - чоловіка або дружини. Але що тоді робити з парами, які жили у громадянському шлюбі? Або з батьками, які, втративши сина, хотіли б продовжити його рід?
Тут є над чим добре подумати. Хто має ідеї, яким саме чином змінити цю спірну статтю закону - прошу додавати у коментарі або приватно", - зазначила вона.

Кондратюк нагадала, що держава забезпечує забір і зберігання сперми та яйцеклітин.

"А хто забезпечить подальші процедури? Запліднення, культивування ембріона, підсадку? Чи послуги сурогатного материнства (я б воліла використовувати термін "замінне материнство") у разі, якщо вдівець хоче дитину від загиблої дружини? Доречі, сурогатне - замінне материнство - заборонено майже у всіх країнах ЄС… Нам потрібно чесно і відверто підійти до розробки комплексного закону, який регулюватиме усі допоміжні репродуктивні технології в нашій країні", - підкреслила Кондратюк.

Сам автор поправки Радуцький на своїй сторінці у Facebook не зізнався, що він був її автором,  висловився за скасування цієї норми та заблокував можливість користувачам коментувати його пост.

Нагадаємо, медична адвокатка Олена Бабич розповіла, що консультувала удову військовослужбовця, який за життя кріоконсервував сперму перед тим, як іти на фронт. Після його загибелі жінка не зможе народити від нього дитину, адже нова поправка до закону забороняє використовувати клітини після смерті.

Закон, про який каже Бабич, Верховна Рада ухвалила 22 листопада 2023 року. Його назва: "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство)". Закон набере чинності 22 березня 2024 року.

У пункті 3 Передкінцевих і перехідних положень закону нардепи додали наступну норму: "у разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх зберігання припиняється з подальшою утилізацією".

Низка народних депутатів сказали, що були не в курсі, що у закон внесена така правка і виступили за скасування цієї норми, а МОЗ заявив, що репродуктивні клітини клініки утилізувати не будуть.