Трамп має намір кардинально змінити НАТО і змусити Україну до переговорів з рф, - Bloomberg

Трамп має намір кардинально змінити НАТО і змусити Україну до переговорів з рф, - Bloomberg

Дональд Трамп розглядає можливість скоротити зобов’язання перед деякими членами НАТО та підштовхнути Україну до переговорів про припинення війни з росією, якщо він знову стане президентом США.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела в оточенні Трампа.

"Серед можливих кроків під час другого терміну союзники Трампа обговорювали, по суті, дворівневий альянс НАТО, де стаття 5, яка вимагає спільного захисту будь-якого члена, що зазнає атаки, застосовуватиметься лише до країн, які досягли цілей щодо витрат на оборону", - повідомляють джерела видання.

За їхніми словами, є також ініціатива впровадити за нові тарифи для відстаючих країн НАТО.

За словами джерел, радники Трампа також обговорювали можливість посадити президента України Володимира Зеленського та президента росії володимира путіна за стіл переговорів на початку можливого другого президентського терміну самого Трампа.

"Ці ініціативи, якщо їх реалізувати, перевернуть десятиліття політики США, розіб’ють оборонний альянс, який формував європейську безпеку з часів холодної війни, і стурбують союзників в Азії щодо зобов’язань Вашингтона протистояти Китаю", - підкреслює Bloomberg.

Видання додає, що один із радників Трампа сказав: "Обіцянка припинити військову допомогу США може допомогти Україні сісти за стіл переговорів, тоді як загроза збільшення допомоги США може спонукати росію". Радники, зокрема Ларрі Кудлоу та Роберт О'Браєн, також публічно наполягали на посиленні санкцій проти Центрального банку росії, щоб схилити путіна.

Кампанія Трампа наразі не веде переговорів з російськими чи українськими посередниками, частково тому, що це, ймовірно, суперечить Закону Логана, закону США, який забороняє приватним особам вести переговори від імені уряду.

Нагадаємо, у січні експрезидент США Дональд Трамп заявив, що він дуже добре ладнає з російським диктатором володимиром путіним і вкотре пообіцяв завершити війну в Україні "дуже швидко".