Стерти сліди війни: як сєвєродонецька клініка безкоштовно лікує рубці

 Стерти сліди війни: сєвєродонецька клініка безкоштовно лікує рубці

Війна залишає шрами. Для людей, які змушені носити на собі сліди війни, в Україні запустили благодійний проєкт естетичної медицини «Неопалимі». Безплатну допомогу може отримати кожен, хто має травми непобутового характеру.

У рамках проєкту вже понад 30 клінік нашої країни об’єднали зусилля, аби повернути до повноцінного життя постраждалих внаслідок бойових дій. Серед них і сєвєродонецький медичний центр «Гіппократ», який сьогодні базується у Дніпрі.

«Сєвєродонецьк онлайн» поспілкувався з лікаркою-дерматологинею вищої категорії, косметологинею медичного закладу Віталією Водяник про методики, які застосовують для боротьби з наслідками війни, специфіку та тривалість лікування рубців.

 - Пані Віталіє, розкажіть, як ви долучилися до проєкту «Неопалимі»? Що для вас стало мотивацією це зробити?

 - З початку війни до нас зверталося дуже багато хлопців - і цивільних, і військових - після мінно-вибухових травм, з рубцями, стриктурами (порушенням функцій суглобів). Ми - лікарі з двадцятирічним досвідом, у нас є ресурс і можливості допомагати в лікуванні рубців, тож і вирішили зробити свій невеличкий вклад задля перемоги. Оцінили наші можливості, у нас є лазери, апарати для естетичної медицини, які також можуть використовуватися і для таких цілей.

Перший час ми лікували пацієнтів самостійно, але згодом долучилися до благодійного проєкту «Неопалимі», що впроваджений лікарем-дерматовенерологом Олександром Туркевичем та його сином Максимом Туркевичем. Ці люди розказують миру про важкі наслідки війни, збирають навколо себе лікарів-однодумців для спільної праці, допомоги бійцям та цивільним в лікуванні рубців. Проєкт допомагає нам препаратами, до нас почало звертатись набагато більше пацієнтів. Тож працюємо на благо нашої країни.

Віталія Водяник

Віталія Водяник

 - Розкажіть, будь ласка, які методики використовуєте для боротьби з наслідками війни?

 - У своїй роботі ми використовуємо перевірені схеми, поєднуючи лазерні технології з медикаментозним лікуванням. Серед наших послуг: лазерне шліфування, фізіотерапевтичні процедури, мікроголковий радіохвильовий ліфтинг, фототерапію, ін’єкції кортикостероїдів, полінуклеотидів, плазмотерапію, ферментотерапію і зовнішні засоби для пом’якшення рубців.

При стриктурах (порушенні руху) людина не може розгинати ліктьовий суглоб або розправляти пальці кистей, рубці стягають кінцівку. Наша мета – пом’якшити та розтягнути цей рубець, поновити рух в суглобах, для того, щоб людина не відчувала цю стягнутість і дефіцит шкіри. Наші всі методики направлені на пом’якшення, розтягнення, на зменшення стриктур та дефіциту м’яких тканин. Шліфуємо, колемо. Вдома наші пацієнти користуються місцевими засобами для пом’якшення, які ми їм даємо.

 - З якими рубцями працюєте?

 - Працюємо з рубцями після пересадок шкіри, після травм, з післяопераційними рубцями внаслідок вибухової травми, після опіків. Найважчі – післяопікові рубці.

рубці

До та після двох процедур

 - Скажіть, скільки часу має пройти після поранення, щоб можна було починати лікування рубця?

 - Ми зустрічаємося з пацієнтом на консультації, оцінюємо ситуацію і визначаємося зі строками, чи вже потрібно, чи ще треба почекати. Якщо було оперативне втручання, то після знімаються шви, загоюється повністю рана (не має бути корочок), і тільки тоді можна починати. Рубець має трохи сформуватися, це десь 2-3 місяці, скажімо так. Найраніші строки звернення – місяць-два після поранення. А так вони безтермінові, далі вже можна звертатися у будь-який час. Але, звісно що, чим раніше, тим краще.

До та після двох процедур

 До та після двох процедур

 - В який спосіб до вас можна звернутися і що для цього потрібно?

 - Треба зареєструватися на сайті «Неопалимі». Залежно від того, де знаходиться людина, її зорієнтують, куди саме звернутися.

 - Ваша клініка відповідальна саме за Дніпропетровську область?

 - Ні, немає такого, що ми відповідаємо саме за цей напрямок. Кому як зручно, так і звертаються. До нас приїжджають пацієнти з Києва, Черкас, Кам’янського тощо. Люди дізнаються про нас самі або від наших колег. У нас налагоджена співпраця з клініками-партнерами проєкту. Іноді колеги зі столиці за потреби скеровують до нас пацієнтів з інших клінік, або ми передаємо своїх.

Віталія Водяник

 Віталія Водяник

 - Якщо людина прийде особисто в медичний центр «Гіппократ» з підтвердженням, що травма не побутова, ви візьмете її на лікування чи вона в обов’язковому порядку має зареєструватися на сайті?

 - Якщо до нас звернеться людина, ми, звісно ж, візьмемо її на лікування... А зареєструватися на сайті дуже просто, це робиться дуже швидко. Люди реєструються, навіть перебуваючи у нас в кабінеті. Ми допомагаємо їм, координуємо.

 - Скільки пацієнтів в рамках проєкту отримали від вас допомогу?

 - Зараз немає такої певної цифри, скільки осіб вже пролікувалися. У проєкті ми досить нещодавно, лише три місяці, і для остаточних результатів пройшло ще мало часу. Але у нас вже є невеличкі досягнення.

Хлопці, бійці, після реабілітації частіше за все повертаються далі на службу. Звертаються до нас за можливості, ми робимо якусь процедуру й вони знову повертаються на бойові позиції.

 - Пані Віталіє, це цілком безоплатна ініціатива. Чи можете озвучити приблизну суму за одну процедуру чи курс?

 - Процедури для всіх різні: це можуть бути ін’єкції, можуть бути лазери. Від діагнозу залежить схема лікування. На це впливає вид рубця, його давність, площа... Лікування може бути дорогим, може бути копієчним. Ми навіть не підраховували, це благодійний проєкт, тут нема ніяких цифр.
Робимо те, що можемо.

 - Які приблизні терміни лікування, від чого залежить тривалість?

 - Тривалість лікування залежить від рубця, його давності, вигляду та площі ушкодження. Вони бувають гіпертрофічні, нормотрофічні, келоїдні. Тривалість лікування може бути довгою і не обходиться одним-двома місяцями лікування, це може бути як три місяці, так і два роки. Все дуже індивідуально.

Віталія Водяник

Віталія Водяник

 - Чи є ділянки тіла, які лікувати важче?

 - Ні, все залежить від виду рубця, а не його розміщення.
Допомагаєте лише дорослим чи маєте і дитячу дерматологічну ліцензію?
Допомагаємо як дорослим, так і дітям. Ми маємо й дитячу ліцензію.

 - Скажіть, наразі серед пацієнтів є діти?

 - Ні, ми беремо участь у проєкті не так давно, і за цей час серед наших пацієнтів дітей не було.

 - Пані Віталіє, чи є історія пацієнта, яка особисто вас розчулила?

 - Дуже багато історій, вони всі дуже важкі. Війна... Одна історія на всіх... Хлопець прийшов до нас після реабілітації. Був у нас два-три рази. Одна нога протезована від коліна, друга – після мінно-вибухової травми, пересаджували шкіру. Ми полікували рубець, зробили шліфування, плазму, й інші процедури. І він поїхав далі на фронт до побратимів. Каже, що буде продовжувати нести службу та захист задля нашої перемоги. Військові мають дуже важкі травми, але вони такі вмотивовані... Така сила духу, нема слів.