У США обрали канікули замість голосування за допомогу Україні

У США обрали канікули замість голосування за допомогу Україні

Палата представників Конгресу США пішла на канікули до 28 лютого, не розглянувши законопроєкт, який містить допомогу Україні, Ізраілю і Тайваню.

Представник Білого дому Ендрю Бейтс повідомив, що спікер палати представників Майк Джонсон оголосив перерву.

Бейтс додав, що у Білому домі обурення, через те, що Джонсон "розпочав перерву в Палаті представників без розгляду ухваленого Сенатом пакета допомоги Україні".

"Він біжить раніше, щоб піти на перерву, замість того, щоб припинити шкоду, яку він завдає нашій національній безпеці", - зазначив він.

"Кожен день, коли спікер Джонсон спричиняє погіршення нашої національної безпеки, Америка програє. І кожного дня, коли він відкладає голосування, авторитет республіканців у Конгресі перед американським народом падає", – сказав Бейтс. "Втеча у відпустку достроково лише погіршує обидві проблеми".

Президент США Джо Байден підкреслив, що "нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута".

Нагадаємо, 13 лютого законопроект Сенату, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, був прийнятий за підтримки 70 сенаторів. Законопроект HR 815 про міжнародну допомогу США передбачає асигнування у розмірі $60,06 млрд для допомоги Україні.

Зазначимо, що основна частина допомоги Україні передбачається у вигляді замовлень на виробництво зброї та військового обладнання для американських оборонних компаній на наступні роки, а також для заповнення власних американських запасів, що збідніли за два роки постачання в Україну.

Тепер законопроєкт має пройти голосування у Палаті представників, де республіканець Джонсон є спікером. Він заявляв, що не ставитиме на голосування документ, де є допомога Україні.

Згодом Джонсон забажав особистої зустрічі з Байденом, щоб віч-на-віч обговорити це питання, але вона не відбулася. Речник Джонсона заявив, що "Білий дім відмовився від зустрічі зі спікером".