Спікер Джонсон хоче віч-на-віч обговорити з Байденом допомогу Україні

Спікер Джонсон хоче віч-на-віч обговорити з Байденом допомогу Україні

Спікер Палати представників Майк Джонсон хоче, щоб президент США Джо Байден зустрівся з ним перед будь-якими наступними діями щодо пакету допомоги Україні та Ізраїлю.

Про це повідомляє телеканал NBC з посиланням на свої джерела.

Джонсон хоче особистої зустрічі віч-на-віч із президентом Байденом, стверджує джерело.

За словами джерела, Джонсон і його співробітники кілька разів просили про зустрічі з Байденом через високопоставлених чиновників Білого дому протягом останніх двох місяців після поїздки Джонсона минулого місяця до кордону США у штат Техас.

Останній запит про зустріч надійшов трохи понад тиждень тому, за кілька днів до того, як Сенат ухвалив двопартійний пакет національної безпеки на суму 95 мільярдів доларів.

"Прохання Джонсона про зустріч стосувалися не обов’язково версії Сенату щодо додаткової допомоги, а радше загального шляху просування законодавчого пакету", - зазначає видання.

Лідер більшості в Палаті представників Стів Скаліз заявив у вівторок, що Байден "відмовляється" зустрічатися з Джонсоном.

"Зрештою, вони двоє можуть прийти до угоди, яка може стати законом", — сказав Скаліз. "І все ж президент відмовляється навіть від зустрічі".

Представник Білого дому вказав на те, що адміністрація охарактеризувала як непослідовність Джонсона щодо кордону, сказавши, що йому потрібно завершити переговори, які він веде сам із собою, і припинити відкладати потреби національної безпеки в ім’я політики.

Байден зустрічався з Джонсоном разом з іншими лідерами Конгресу менш як місяць тому, щоб обговорити двопартійну імміграційну угоду, яка розблокувала б допомогу Україні. Тоді Джонсон назвав цю зустріч "продуктивною".

Нагадаємо, 13 лютого законопроект Сенату, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, був прийнятий за підтримки 70 сенаторів. Законопроект HR 815 про міжнародну допомогу США передбачає асигнування у розмірі $60,06 млрд для допомоги Україні.

Зазначимо, що основна частина допомоги Україні передбачається у вигляді замовлень на виробництво зброї та військового обладнання для американських оборонних компаній на наступні роки, а також для заповнення власних американських запасів, що збідніли за два роки постачання в Україну.

Тепер законопроєкт має пройти голосування у Палаті представників, де республіканець Джонсон є спікером.