Викрили керівницю штабу «Юнармії» на окупованій Луганщині, яка пропагує військову службу серед дітей

Викрили керівницю штабу «Юнармії» на окупованій Луганщині, яка пропагує військову службу серед дітей

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомили про підозру керівниці підрозділу російської «Юнармії» у самопроголошеній «лнр». Їй інкримінують колабораційну діяльність, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 6 ст. 111-1, ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, у листопаді 2022 року жінка обійняла посаду «начальника штабу регіонального відділення всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного суспільного руху «Юнармія» в «лнр».

Рух створили за ініціативи міноборони рф. Він є одним із головних механізмів для мілітаризації, мобілізації та військової підготовки молоді в росії.

У самопроголошеній «лнр» формування почало діяти з 2019 року. Започатковане «2-м армійським корпусом народної міліції лнр». А після «приєднання» псевдореспубліки до рф набуло нового статусу.

На цій посаді підозрювана забезпечує реалізацію політики країни-агресора щодо залучення дітей та підлітків у ряди «юнармійців». Їх навчають військовій справі: користуватися зброєю, володіти основами тактичної та стройової підготовки, змушують носити форму, берети та берці.

Жінка займається організацією російського руху на тимчасово окупованій Луганщині та залученням до нього школярів. Зокрема, у рамках військово-патріотичного виховання створюються мурали в честь «героїв СВО».

Керівниця «регіонального штабу» забезпечує здійснення пропаганди серед дітей для забезпечення їх подальшого вступу до збройних сил та інших силових відомств держави-агресорки.

Як пояснили у прокуратурі, її дії порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином. Оскільки міжнародне гуманітарне право забороняє здійснення пропаганди служби в армії серед цивільного населення, а особливо, коли вона спрямована на дітей.

Підозрювана також організовує «урочисту посвяту» в «Юнармію» учнів освітніх закладів на захопленій території. Та бере участь у політичних заходах та пропагандистських медіакампаніях на підтримку рф.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваної у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, раніше окупанти заявляли, що у вишах Луганська із 2014 року не готували до знання законів рф та звинуватили у цьому педагогів.