Усього 10% європейців вірять, що Україна все ще може перемогти росію, — опитування в ЄС

Усього 10% європейців вірять, що Україна все ще може перемогти росію, — опитування в ЄС

Підтримка України серед європейців залишається широкою, але майже через два роки після повномасштабного вторгнення ледве 10% європейців вірять, що вона зможе перемогти росію.

Про це йдеться в опитуванні YouGov, проведеному у всьому ЄС, — "Війни і вибори: Як європейські лідери можуть зберегти громадську підтримку України", повідомляє The Gardian.

Січневе опитування провели у 12 країнах-членах ЄС, включаючи Францію, Німеччину, Угорщину, Італію, Нідерланди, Польщу, Іспанію та Швецію. 

Лише один із 10 європейців у 12 опитаних країнах вірив, що Україна переможе на полі бою, тоді як удвічі більше (20%) прогнозували перемогу росії.

"Навіть у найбільш оптимістичних опитаних державах-членах – Польщі, Швеції та Португалії – менше ніж кожен п’ятий (17%) вірить, що Київ може перемогти. Опитування показало, що в усіх країнах найбільш поширеною думкою, яку поділяють в середньому 37% респондентів, було те, що війна закінчиться компромісним врегулюванням, хоча деякі країни були більш зацікавлені в такому результаті, ніж інші", - зазначає видання.

У Швеції (50%), Португалії (48%) і Польщі (47%) респондентів частіше казали, що Європа повинна допомогти Україні дати відсіч, тоді як в Угорщині (64%), Греції (59%), Італії (52%) та Австрії (49%) вважали за краще підштовхувати Київ до врегулювання. У Франції, Німеччині, Нідерландах та Іспанії думки розділилися більш рівномірно.

Опитування показало, що багато європейців все частіше вважають війну росії проти України предметом безпосереднього занепокоєння, при цьому 33% сказали, що вона мала більший вплив на їхню країну – і на Європу (29%) – ніж війна на Близькому Сході (порівняно з 5%, які сказали протилежне в обох пунктах).

Можливе повернення Трампа в Білий дім було сприйнято як погана новина: 56% респондентів у 12 опитаних країнах сказали, що вони були б дуже або досить розчаровані, якби колишнього президента було переобрано.

Єдиним винятком стала Угорщина, де 27% респондентів заявили, що були б задоволені поверненням Трампа, а 31% – розчаровані.