Прем'єр Польщі назвав свій варіант зустрічі з урядом України: не 24 лютого і не на кордоні

Прем'єр Польщі назвав свій варіант зустрічі з урядом України: не 24 лютого і не на кордоні

Прем'єр Польщі Дональд Туск завив, що зустріч представників урядів Польщі і України відбудеться 28 березня у Варшаві.

Про це повідомляє Polskeradio 24.

Туск запевнив, що Польща повністю забезпечує транспортування зброї та гуманітарної допомоги до України. Він додав, що зустрічі лідерів Польщі та України найближчим часом, як про це просив президент Володимир Зеленський, не буде.

Туск наголосив, що польська держава зобов'язана захищати інтереси польських фермерів та сільгоспвиробників. При цьому він нагадав, що Польща була на боці України з перших днів війни і навіть раніше підтримує Україну всіма доступними засобами.

Він закликав розділити обидва питання у внутрішніх та міжнародних дебатах, тобто беззастережну підтримку України та захист польських фермерів та польського ринку від негативних наслідків лібералізації торгівлі з Україною.

"Ми шукатимемо захисні рішення для польських фермерів, як національними методами, за рахунок використання національних фондів, так і шляхом подальших переговорів з Україною та європейськими інститутами, щоб негативні наслідки лібералізації торгівлі з Україною були менш серйозними та усували їх за необхідності. якомога більше. Польські фермери можуть сподіватися на мене", - запевнив Туск.

За його словами, уряд хоче встановити з протестуючими фермерами лінію компромісу та угоди, яка б їх влаштовувала та дозволила б покласти край протестам.

Водночас віце-спікер Сейму Кшиштоф Босак заявив, що пропозиція спільного засідання урядів на польсько-українському кордоні 24 лютого – це "спроба Зеленського покращити свій піар за рахунок Польщі".

"Зустріч двох урядів на кордоні – це суто театральний жест, тому що справжні переговори ведуться на робочому рівні та в столицях їхніх країн. Я знаю, що вони відбулися у Варшаві та Києві. Те, про що просить президент Зеленський, – це послуга для нього, щоб він міг показати себе жорстким переговірником у вирішенні проблем своєї країни. За таку послугу він повинен заплатити Польщі поступками", - сказав Босак.

Нагадаємо, 21 лютого Зеленський запропонував Туску і президенту Польщі Анджею Дуді зустрітися з представниками уряду України на кордоні між країнами і вирішити питання з блокуванням.

“Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити”, – сказав Зеленський. 

У відповідь держсекретар канцелярії президента Польщі заявив, що Дуда підтримав пропозицію президента Володимира Зеленського про зустріч урядів двох країн, а також президентів, для вирішення проблеми блокади і страйку фермерів.