В ОП пояснили, чим безпекова угода України і Данії відрізняється від інших

В ОП пояснили, чим безпекова угода України і Данії відрізняється від інших

Сьогодні у Львові президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією.

Про це повідомив заступник голови ОП Ігор Жовква.

Він зазначив, що Данія – перша країна, що не є членом G7, з якою Україна уклала подібну угоду

"У 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський Фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023-2028 роках", - повідомив Жовква.

Він сказав, що суттєво відрізняє Угоду з Данією від попередніх.

"Окрім класичних положень щодо: чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, нашого шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності – маємо потужний військовий блок", - зазначив Жовква.

Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил (AFCC) та учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони:

  • Підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію військово-повітряних сил (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні;
  • Окрім того, закріпили підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів та обладнання для виявлення;

Як й інші країни, які підписали подібний договір, Данія продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом десяти років строку дії цієї Угоди і з можливістю його продовження за згодою сторін.

"Традиційно зафіксували механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої із сторін у разі майбутнього збройного нападу росії", - додав Жовква.

Нагадаємо, 16 лютого президент Володимир Зеленський і президент Франції Еммануель Макрон підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки для України у Паижі. Того ж дня канцлер Німеччини Олаф Шольц і Зеленський підписали угоду про гарантії безпеки у Берліні.

Першу таку угоду Зеленський підписав з прем'єром Великої Британії Ріші Сунаком у січні в Києві.