Китай знову узявся за посередництво у війні рф проти України

Китай знову узявся за посередництво у війні рф проти України

Міністерство закордонних справ Китаю повідомило, що у березні спеціальний представник уряду КНР у справах Євразії Лі Хуей відвідає росію, Україну та країни Європейського Союзу.

За словами офіційного представника МЗС країни, візит, який розпочнеться 2 березня, проходитиме в рамках "другого раунду човникової дипломатії для сприяння політичному рішенню української кризи", повідомляє "Русская служба BBC".

Зазначається, що китайський дипломат відвідає Францію, Німеччину та Польщу.

Минулого року Лі Хуей вже приїжджав до ЄС, України та рф, він проводив переговори у Москві, Києві та інших європейських столицях.

Нагадаємо, формально Китай заявляє про свою нейтральність у війні росії проти України, але відмовляється однозначно засудити російське вторгнення. Китай також не приєднався до західних санкцій проти росії та збільшив обсяги торгівлі з рф, зокрема допомагаючи їй підтримувати роботу військової промисловості.

Минулого року, у першу річницю вторгнення рф в Україну, Китай оприлюднив "мирний план", який назвав основою для політичного вирішення конфлікту.  Ідеї КНР сформульовані у дванадцяти пунктах. Документ має назву “Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні”.

Україна та західні країни вважали, що план не містить жодних реалістичних пропозицій, які ведуть до справедливого миру.

Крім того, лідер КНР Сі Цзіньпін неодноразово вів переговори з російським президентом володимиром путіним, приїжджав у рф, але тільки один раз поговорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським і не відповів на запрошення відвідати Україну.

Читайте також: Байден і Сі Цзіньпін обговорили війну рф проти України: наприкинці президент США назвав Сі "диктатором"