Обзор новостей налоговой инспекции

Щодо права на отриманнябюджетноговідшкодування  платника ПДВ

Порядок визначення суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або відшкодуванню з Державного бюджету України та строки проведення розрахунків, визначені Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Зокрема, відповідно до п. 200.1 ст. 200 ПКУ, сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

При від'ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу), а в разі відсутності податкового боргу - зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (п. 200.3 ст. 200 ПКУ).

Якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно зп. 200.1 цієї статті, має від'ємне значення, то:

а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України - сумі податкового зобов'язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг;

б) залишок від'ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного відшкодування включається до складу сум, що відносяться до податкового кредиту наступного податкового періоду (п. 200.4 ст. 200 ПКУ).

Зі слів першого заступника начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Багрінцевої Марини Іванівни, правом на отримання бюджетного відшкодування  ПДВ  за 2014 рік скористалось 28 підприємств на загальну суму 5268,2 тис. грн.,  з них скористались правом  бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку 17 платників податків на загальну суму 4282,1  тис. грн. та 11 підприємств заявили бюджетне відшкодування у зменшення податкових зобов’язань ПДВ в наступних звітних податкових періодах на загальну суму 986,1 тис. грн.

 

 

Про припинення суб’єктів господарювання

Подання до контролюючих органів  декларацій, звітності та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів – обов’язок кожного платника податків встановлений п.п. 16.1.3. п. 16.1. ст. 16 Податкового кодексу України.

Відповідно до  п. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців ” – неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності є підставою для припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Згідно п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звернутися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.
Так, з початку 2014 року за поданням Державної податкової інспекції у м.Сєвєродонецьку постановами Луганського окружного адміністративного суду припинено діяльність 19 суб’єктів господарювання, якими було проігноровано вимоги закону.