Україна втратила 8 млрд грн через блокування кордону з Польщею

Україна втратила 8 млрд грн через польське блокування кордону

За час блокування поляками кордону Україна не отримала митних платежів на суму близько 8 млрд гривень.

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомляє Укрінформ.

Він також зауважив, що за даними Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, фінансові втрати бізнесу, листопад-грудень 2023 року і частково січень 2024 сягають понад 1,5 млрд євро.

“Це надвеликі кошти і сума продовжує зростати. Фактично, сьогодні простоювання однієї доби перевізника сягає понад 200 євро. Це тільки простоювання, я вже не говорю про втрачені контракти, втрачену можливість реалізувати вчасно свою продукцію, можливі застосування до бізнесів пені, внаслідок несвоєчасного постачання продукції”, - наголосив Марчук.

За його словами, наразі відбуваються перемовини як із Польщею, так і на рівні тристоронніх відносин Україна-Польща-Європейська комісія.

“Сподіваємося, що ті умови, які, зокрема, погоджуються між Єврокомісією і Польщею, призведуть до розблокування митних пунктів ще до моменту формування робочих зустрічей, які заплановані 29 березня між Україною і Польщею, щоб бізнес міг рухатись спокійно”, - зазначив Денис Марчук.

Нагадаємо, з 9 лютого польські фермери розпочали акції протесту біля кордону з Україною З 9 пунктів перетину польського кордону фактично 6 залишаються заблокованими. Поляки неодноразово розсипали українське зерно з вантажівок і поїздів. Натомість як з'ясували журналісти "УП", Польща активно торгує зерном з рф і Білоруссю.