Поляки на кордоні знову висипали українське зерно і заблокували усі пункти пропуску

Поляки знову висипали українське зерно і заблокували залізницю

Польські протестувальники перекрили залізницю біля пункту пропуску "Медика-Шегіні" і розсипали збіжжя з вантажного вагона.

Про це повідомляє Суспільне.

Раніше польські фермери анонсували, що 20 лютого вони мають намір заблокувати всі пункти пропуску на кордоні з Україною, а також вузли зв'язку та під'їзди до перевантажувальних залізничних станцій і морських портів. RMF24 пише, що фермери почали акції протесту по всій території країни з блокуванням доріг і пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Польський міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський звернувся до протестувальників напередодні анонсованого блокування, повідомляє Polsat News.

Секерський попередив, що повне закриття кордону може призвести до призупинення експорту польських товарів в Україну і, як наслідок, призвести до ліквідації багатьох робочих місць.

Також він зазначив, що його міністерство хоче "розробити двосторонню угоду з Україною, яка б розширила сферу захисту ринку, щоб включити інші чутливі продукти, такі як цукор, птиця, яйця, м’які фрукти, мед, яблучний сік, олії". 

За даними Секерського у 2022 році Польща зафіксувала позитивне сальдо торгівлі з Україною, яке становило 3,5 млн євро. "У випадку торгівлі агропродовольчою продукцією вартість експорту з Польщі в Україну в 2023 році склала 1,033 млрд євро, тоді як вартість імпорту з України становить 1,69 млрд євро, отже, дефіцит склав 656 млн євро", - зазначив він.

Нагадаємо, 11 лютого перед пунктом пропуску “Ягодин – Дорогуськ” польські фермери зупинили три українські вантажівки і висипали зерно, яке вони перевозили. Наразі дії фермерів розслідує поліція. 

Секерський зауважив, що не вважає таку форму протесту правильною, але додав, що "її часто використовують фермери в різних країнах".

"Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий вчинок відчаю та прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно важкої ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгового обміну, які б обмежили надходження товарів, які порушують стабільність агропродовольчих ринків", - наголосив Секерський.