Олена Зеленська відмовилася сидіти поруч з Юлією Навальною під час промови Байдена, — WP

Олена Зеленська відмовилася сидіти поруч з Юлією Навальною під час промови Байдена

Перша леді України Олена Зеленська відхилила запрошення Білого дому взяти участь у зверненні президента США Джо Байдена, оскільки організатори планували її посадити поруч із удовою російського опозиціонера Олексія Навального Юлією.

Про це пише WP.

Видання зазначає, що намір Білого дому полягав у тому, щоб посадити першу леді Джилл Байден поруч із Зеленською та Навальною.

"Образ обох жінок, кожна з яких є символом опору російському президенту володимиру путіну, став би потужним фоном для виступу президента Байдена на спільній сесії Конгресу", - пише WP.

"Але потенційна присутність Навальної викликала дискомфорт в українців. Хоча її покійного чоловіка багато хто прославляє як ікону боротьби з корупцією, який ризикував життям, щоб протистояти путіну, спадщина Навального в Україні затьмарена минулими заявами про Крим, який Путін анексував у 2014 році. Попри те, що погляди Навального пізніше переросли в підтримку міжнародно визнаних кордонів України 1991 року, багато українців вважають його невідповідним цілям Києва", - наголошується у статті.

"У той час, як на Заході ми завжди думали про нього як про людину, яка хоробро і відважно боролася проти путіна, в Україні Навальний сприймається як відповідач російського націоналізму та імперіалізму", — сказала Аліна Полякова, президентка організації Центр аналізу європейської політики, вашингтонський аналітичний центр.

"Звичайно, Навальний виступав проти повномасштабного вторгнення росії в Україну, але в 2014 році, коли росія вперше вторглася в Україну, він дуже відповідав загальній російській точці зору, яка розглядала Крим як частину історичних земель росії", — сказала Полякова.

Офіційний представник Білого дому сказав WP, що рішення Зеленської, ймовірно, було пов’язано з "конфліктами в розкладі", і направив додаткові запитання до офісу Зеленської, який не відповів на запит про коментарі.

Навальна також відмовилася бути присутнім на виступі Байдена, за словами її речниці, яка назвала причиною втому.

"Юлію дійсно запрошували і розглядали, але я думаю, що всі забувають обставини, на тлі яких розгортаються події", – сказала прессекретарка Навальної Кіра Ярмиш. "Чоловік Юлії помер два тижні тому. Весь цей час вона подорожувала. Сьогодні перший день, коли вона взагалі вдома. Як і будь-якій людині, їй потрібен час, щоб відновитися, тому, хоча вона дуже цінує запрошення, їй потрібно хоча б трохи відновитися зараз".

Нагадаємо, gерша леді України Олена Зеленська розповіла, як їхні з президентом Володимиром Зеленським двоє дітей переживають війну. А також торкнулася теми їхніх подружніх стосунків.