Байден впевнений, що Україна може зупинити путіна, якщо США нададуть їй необхідну зброю

Байден впевнений, що Україна може зупинити путіна, якщо США нададуть їй необхідну зброю

Президент США Джо Байден закликав Конгрес схвалити більше фінансування для України і порівняв війну проти Гітлера з війною проти путіна.

Про це він заявив під час промови "Про стан держави" перед Конгресом США.

Байден порівняв сьогодення із 1941 роком, коли США стояли на порозі вступу у Другу світову війну, і неодноразово нагадував американцям, що "історія спостерігає", як нація відреагує на кризи, що розгортаються у всьому світі. 

Він пригадав, як тогочасний президент США Франклін Рузвельт у Конгресі звертався до країни у “безпрецедентний момент в історії”, щоб "пробудити" Конгрес і попередити американський народ, коли в Європі вирувала війна проти військ Гітлера.

“Свобода і демократія були під ударом у світі. Сьогодні я прийшов у цю саму залу, щоб звернутися до країни. Зараз ми переживаємо безпрецедентний момент в історії країни. І моя мета сьогодні — пробудити цей Конгрес і попередити американський народ, що це також незвичайний момент”, - сказав Байден.

“За кордоном путін просувається вперед, він вдерся в Україну та сіє хаос по всій Європі та за її межами. Якщо хтось у цій залі думає, що путін зупиниться в Україні, запевняю вас, цього не станеться", - наголосив він.

“Україна може зупинити путіна, якщо ми підтримаємо Україну та надамо їй зброю, необхідну для захисту. Це все, чого просить Україна”, - наголосив Байден у Конгресі.

Байден закликав законодавців підтримати законопроєкт із допомоги Україні та іншим партнерам: "Ми повинні протистояти путіну. Надішліть мені двопартійний законопроєкт про національну безпеку. Історія спостерігає. Якщо Сполучені Штати відійдуть зараз, це поставить Україну під загрозу. Європа буде під загрозою. Вільний світ під загрозою, це підбадьорить інших, які хочуть завдати нам шкоди. Моє послання президенту путіну просте: ми не відійдемо. Ми не схилимося. Я не схилюся".

Байден запевнив, що не надсилатиме солдатів зі США на війну в Україну: “Вони не просять американських солдатів. Насправді американських солдатів на війні в Україні немає. І я сповнений рішучості, щоб так було і далі”.

Він вважає, що “допомогу Україні блокують ті, хто хоче, щоб ми відійшли від лідерства у світі”.

Байден звинуватив експрезидента США Дональда Трампа в тому, що він "схилився" перед путіним після того, як колишній президент заявив, що дозволить росії "робити все, що їм заманеться" з країнами НАТО, які не роблять достатніх фінансових внесків в альянс.

Нагадаємо, за даними NBC News, адміністрація Джо Байдена розглядає можливість надання Україні далекобійних ракет ATACMS для ударів по окупованому Криму.