В альянсі Україна-США виникають взаємні розчарування: NYT пояснив причину

В альянсі Україна-США виникають взаємні розчарування: NYT пояснив причину

Після двох років війни зв’язки між Сполученими Штатами та Україною демонструють "ознаки зношення", поступаючись місцями взаємному розчаруванню та відчуттю, що відносини можуть трохи застопоритися.

Про це пише газета NYT.

За даними видання, для Пентагону роздратування зводиться до однієї проблеми, що постійно повторюється: американські військові стратеги, в тому числі міністр оборони Ллойд Дж. Остін, вважають, що Україні потрібно зосереджувати свої сили на одній великій битві за раз.

"Натомість президент України Володимир Зеленський, який пообіцяв вигнати росію з кожного дюйма України, витрачає свої сили на битви за міста, які, на думку офіційних осіб США, не мають стратегічної цінності", - наголошується у статті.

Останнім прикладом, пише NYT, є битва за східне місто Авдіївка, яке минулого місяця перейшло до рук росії: "Американські офіційні особи кажуть, що Україна захищала Авдіївку занадто довго і дорогою ціною".

Зі свого боку, Україна все більше засмучена тим, що американський "політичний параліч" призвів до нестачі боєприпасів для військ на фронті, наголошує газета.

"Оскільки кожен день минає без нових запасів боєприпасів і артилерії, а українські екіпажі розподіляють снаряди, моральний дух страждає", - йдеться у статті.

"Навіть зараз, через кілька місяців після контрнаступу, який провалився через те, що Україна, в очах Пентагону, не прислухалася до його порад, Київ все ще надто часто не хоче слухати", - наголошує NYT.

Водночас пише газета, ні американці, ні українці не прямують до виходу з альянсу.

"Їхня прихильність залишається твердою, оскільки кожна сторона потребує іншої. Розвідувальне співтовариство США все ще надає значну кількість інформації в режимі реального часу українським військовим щодо російських командних пунктів, складів боєприпасів та інших ключових вузлів на російських військових лініях. Пентагон все ще проводить щомісячні зустрічі Контактної групи, щоб спонукати партнерів України надати гроші, зброю та боєприпаси", - зазначається у статті.

"Можливо, найбільша користь для адміністрації Байдена те, що Україна виснажує армію одного з найбільших ворогів Америки", - додає NYT.

Нагадаємо, президент США Джо Байден закликав Конгрес схвалити більше фінансування для України і порівняв війну проти Гітлера з війною проти путіна.