Прем'єрка Латвії порівняла росію з непередбачуваним алкоголіком і наркоманом

Прем'єрка Латвії порівняла росію з непередбачуваним алкоголіком і наркоманом

Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня порівняла росію з алкоголіком, чиї дії неможливо передбачити, і сусідні країни мають це знати.

Сіліню цитує видання LSM.

В інтерв’ю Latvijas Radio у п’ятницю вранці Сіліня розповіла, що заяви – ми в безпеці і східний кордон зміцнюється – мають прямо протилежний ефект: відчуття незахищеності у частини латвійського суспільства.

"Ми живемо поруч із сусідом, який, можна сказати, як алкоголік чи наркоман, дії якого ми не можемо передбачити. Ми маємо усвідомлювати, що ми живемо поруч з росією, Білоруссю. росія розв'язала війну в Україні, а ми діємо за чітким сценарієм. Ми побудували сухопутний кордон з Білоруссю, зараз будуємо кордон з росією. Ми зміцнюємо військовий потенціал нашого кордону. Ми діємо за чітким планом.

Сіліня визнала, що люди іноді живуть "у своїх бульбашках і своїх реаліях", тому закликала національні Збройні сили Латвії також інформувати регіональну пресу про те, які роботи будуть проводитися на східному кордоні країни, "щоб заспокойте невігластво громадян, адже не всі читають соцмережі чи прес-релізи".

"Ми зміцнюємося, щоб наша обороноздатність була єдиною по всій Балтії. І ці візуальні зміни насправді вже помітні і будуть помітні ще більше протягом цього року", - підкреслила вона.

За словами Сіліної, заява ЗС Латвії  про те, що наразі немає приводів для занепокоєння, є реакцією на пропаганду з боку росії, яка лякає країни Балтії та НАТО. "путін щороку виступає з промовою перед "так званими виборами" і намагається тероризувати навколишні країни", - додала вона.

У Латвії відновлена обов'язкова військова служба, збільшили фінансування оборони, тому, за словами прем'єрки, "у нас немає причин звинувачувати себе в тому, що ми робимо недостатньо для зміцнення нашої безпеки та оборони". 

Нагадаємо, Латвія приєдналася до держав, які підтримали безпекові гарантії для України від країн-членів G7.