США та Японія обговорюють можливість оборонної співпраці, яка допоможе Україні – Bloomberg

США та Японія обговорюють можливість оборонної співпраці, яка допоможе Україні – Bloomberg

Японія та Сполучені Штати Америки обговорюють можливість співпраці у сфері військової техніки, щоб забезпечити Україну більшою кількістю боєприпасів та розширити можливості азійської країни щодо ремонту американських військових кораблів та реактивних винищувачів.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на газету Yomiuri.

Зазначається, що країни намагаються досягти домовленостей у зв’язку з самітом 10 квітня у Вашингтоні між прем’єр-міністром Фуміо Кісідою та президентом Джо Байденом, про що повідомила японська газета з посиланням на анонімні урядові джерела.

"Ключовою темою саміту буде пошук методів, як Японія може допомогти розширити резерв озброєнь США. Американські виробники зброї намагаються постачати її, починаючи від артилерійських снарядів і закінчуючи системами протиповітряної оборони, яку Вашингтон надав Україні для боротьби з вторгненням російських військ", - йдеться у матеріалі.

Згідно з інформацією, Японія, яка прийняла пацифістську конституцію після поразки у Другій світовій війні, надала Україні нелетальну допомогу, а також допомогу та кредитні гарантії на мільярди доларів, але не зброю.

Так послаблення обмежень Токіо на військовий експорт може допомогти США та європейським країнам надіслати зброю в Україну в короткостроковій перспективі, а в довгостроковій перспективі це може розширити можливості Японії продавати зброю за кордон.

Підкреслюється, що у грудні японський уряд оголосив, що дозволить продавати зброю, вироблену за ліцензією, назад до країни походження та експортуватиме ракети Patriot своєму єдиному військовому союзнику. Цей крок збільшив кількість ракет-перехоплювачів, доступних для США, що дало їм більше гнучкості щодо підтримки протиповітряної оборони України.

Очікується, що Кісіда та Байден поглиблять відносини між країнами та шукатимуть шляхи зміцнення ланцюга постачання свого оборонного обладнання.

Крім того,  Токіо і Вашингтон також розглядають можливість розширення угоди, згідно з якою японські компанії будуть регулярно виконувати технічне обслуговування та ремонт американської військової техніки. Очікується, що це питання буде на порядку денному саміту.

До того ж наголошується, що сьомий флот США та інші кораблі ВМС США, а також винищувачі F-35A, є претендентами на участь в проєкті.

"Це скоротило б періоди технічного обслуговування для США, а Токіо допомогло б посилити своє оборонне виробництво та технології", - зазначають у публікації.

Нагадаємо, що Японія разом з Норвегією знайшли 760 млн доларів на зарплати та пенсії українцям.