12 українських пілотів влітку будуть керувати винищувачами F-16 – NYT

12 українських пілотів влітку будуть керувати винищувачами F-16 – NYT

Вже влітку 2024 року дванадцять українських пілотів будуть готові до керування винищувачами F-16, проте на всіх з них вистачить літаків.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Видання зазначає, наразі винищувачі F-16 готові, тоді як інструктори чекають у навчальному центрі в Румунії, який створений для навчання українських пілотів польотам на бойових літаках F-16.

 "Але є заковика: українські пілоти ще не прибули, попри заяви минулого літа, що центр відіграватиме вирішальну роль у піднятті їх у повітря, щоб захищати свою країну від дедалі смертоносніших російських ударів. Досі невідомо, коли українські пілоти розпочнуть навчання в центрі, на авіабазі Фетешті на південному сході Румунії, яку також використовують союзники по НАТО для навчання на винищувачах", - йдеться у статті.

Водночас автори матеріалу  підкреслюють, що це не означає, що українські пілоти не готуються.

"Очікується, що дванадцять пілотів – менше, ніж повна ескадрилья – будуть готові до бойових вильотів на F-16 до літа цього року після 10 місяців навчання в Данії, Великій Британії та Сполучених Штатах", - повідомляє видання.

Проте ще до того моменту повернення пілотів в Україну, буде поставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів.

Нагадаємо, що, згідно зі словами ЗМІ, перші F-16 можуть з'явитися в Україні в червні.

Крім того, Україна вже почала адаптувати свою інфраструктуру для винищувачів.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Україна має право на самооборону, включно з ураженням законних російських військових цілей за межами України.