Історична подія: документальний фільм "20 днів у Маріуполі" здобув "Оскар"

Історична подія: документальний фільм "20 днів у Маріуполі" здобув "Оскар"

Фільм "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова здобув премію "Оскар" як найкращий повнометражний документальний фільм, водночас ставши першим українським фільмом, який здобув подібну нагороду.

Про це заявив під час своєї промови на сцені Мстислав Чернов, повідомляє "Суспільне Культура".

"Напевно я буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах", - сказав Чернов.

Режисер заявив, що він не може змінити минуле.

"Але усі ми можемо змінити історію, зробити так, щоб правда перемогла", - наголосив він.

Він підкреслив, що люди Маріуполя та інші, які віддали своє життя, ніколи не будуть забутими. Мстислав Чернов пояснив, що кінематограф формує спогади, а спогади формують історію.

Фільм "20 днів у Маріуполі" демонструє перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабної війни в Україні 2022 року.

Разом з режисером над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, хто висвітлював події в Маріуполі. Зокрема всі троє отримали Пулітцерівську премію за роботу над фільмом.

У лютому 2024 року фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова переміг у номінації «Найкращий документальний фільм» премії BAFTA.

Крім того, кіно стало найкасовішим документальним фільмом за всю історію України. Стрічка набрала 500 000 гривень лише за перший вікенд прокату.

До того ж Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".

Нагадаємо, що фільм "Сірі Бджоли", що знімали під Сєвєродонецьком, показали у рамках 53-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю.