Washington Post пояснив, чому Трамп зневажає Україну: "Маринувався у супі російської пропаганди"

Washington Post пояснив, чому Трамп зневажає Україну: "Маринувався у супі російської пропаганди"

Експрезидент США Дональд Трамп є проросійським і антиукраїнським водночас. Ще за своєї каденції він зневажав Україну, схвалював анексію Криму, неохоче зустрічався з тодішнім президентом Петром Порошенком, і навіть на вторгнення рф в Україну відреагував схвально.

Про це пише The Washington Post.

Видання нагадує, що Трамп ніколи не критикує російського диктатора путіна, навіть після нещодавньої смерті лідера опозиції Олексія Навального в російській колонії.

"Трамп пройшов шлях від запрошення росії у 2016 році до втручання у вибори в США, а у 2024 році запросив росію вторгнутися в країни НАТО, які недостатньо платять за захист. Менш відомою, ніж прихильність Трампа до росії, є його зневага до України, але це також було очевидно протягом принаймні десятиліття. У Трампа є довгий і тривожний досвід російської пропаганди та поширення божевільних теорій змови про Україну", - зазначає WP.

Видання нагадує наступні вже історичні події і реакцію на них Трампа:

1. Всього через кілька місяців після незаконної анексії Криму путіним у 2014 році Трамп похвалив дії російського диктатора, сказавши, що Путін був "настільки розумним" і що "він зробив дивовижну роботу". За словами Трампа, "люди в Україні марширували за приєднання до росії". 

2. Марі Йованович, тодішня посолка США в Києві, розповіла у своїх мемуарах, як неохоче Трамп зустрічався з тодішнім президентом України Петром Порошенком. Йованович написала, що після того, як Трамп нарешті зустрівся з Порошенком у червні 2017 року, він наголосив на двох моментах: "Перше полягало в тому, що Україна була корумпованою країною. Друга теза Трампа полягала в тому, що Крим був російським, оскільки місцеві жителі розмовляли російською".

3. Трамп охоче сприйняв те, що розвідка США пізніше оцінила як російську дезінформаційну кампанію, яка звинувачувала Україну, а не росію, у втручанні у вибори в США 2016 року, і стверджувала, що Джо Байден і його син Хантер Байден були причетні до української корупції. "Суть цієї божевільної теорії зосередилася на нібито зниклому сервері Національного комітету Демократичної партії, який компанія з кібербезпеки DNC CrowdStrike якимось чином переправила в Україну", - нагадує WP.

4. Радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон розповів у своїх мемуарах, що під час зустрічі в Білому домі 23 травня 2019 року зі своїми старшими радниками Трамп висловився проти України: "Я не хочу мати нічого спільного з Україною. Вони… напали на мене. … Вони корумповані".

5. Під час сумнозвісної телефонної розмови Трампа з новим президентом України Володимиром Зеленським 25 липня 2019 року Трамп вимагав від України передати сервер DNC і навести компромат на Байденів. Щоб заохотити Зеленського підкоритися, Трамп припинив поставки зброї в Україну. Це призвело до його першого імпічменту.

6. Коли 24 лютого 2022 року путін розпочав ширше вторгнення в Україну, Трамп назвав це "геніальним, розумним і підкованим актом". 

WP наводить слова провідної експертки з росії в Раді національної безпеки Трампа Фіони Хілл, яка сказала, що Трамп "давно маринувався у супі російської пропаганди". За її словами, Трамп знав багато багатих росіян у Південній Флориді і деякі з них вели з ним дуже прибутковий бізнес, і вони переконали його, що "Україна — не справжня країна. Вона корумпована, вона бідна і слабка".

Є також добре задокументована прихильність Трампа до путіна; як сказала Хілл, "Трамп вважає путіна поганцем, і таким він себе бачить".

"Загалом колишній офіцер КДБ путін майстерно маніпулював Трампом, граючи на його марнославстві. Трамп жалюгідно задоволений, коли путін робить йому комплімент", - йдеться у статті.

WP наголошує, що Трамп "перетворив Республіканську партію, яка колись пишалася тим, що протистояла "імперії зла", на пуделя путіна".

Нагадаємо, Трамп під час своєї передвиборчої промови заявив, що "ще до інавгурації врегулює війну між росією та Україною".

Пізніше він казав, що добре знає і путіна, і Зеленського і посадить їх за стіл переговорів.