“Слово пацана” та “Свідок” — путін готується до виборів?

“Слово пацана” та “Свідок” — путін готується до виборів?

Часто ми чуємо: “Культура повинна бути поза політикою”. Довгий час таким чином в Україні виправдовували російський контент у різних галузях культури, кіно, телебачення тощо. Але вживання роспродукту мало свої наслідки — непомітно стиралися кордони самоідентифікації наших громадян. Ми не помітили, як поступово попкультура рф стала майданчиком для просування кремлівських наративів. Після повномасштабного вторгнення українці стали масово відмовлятися від російського контенту, але кремль продовжує використовувати свою “культуру” в пропагандистських та маніпулятивних цілях й надалі. 15 березня в росії відбудуться чергові вибори путіна. Звісно, плацдарм підготували масштабний: зняли кіно про поганих українців, виправдали вторгнення та повторили методичку “як повернути додому заблукавший братній народ”. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував російські “кіноновинки” та з'ясував, яке до цього має відношення президент країни-агресорки.

Кіно як пропаганда

Міністерство культури, Фонд кіно та Інститут розвитку інтернету та Міністерство культури є головними інституціями, що фінансують кіноіндустрію в росії. Загалом сума, виділена на створення контенту від цих органів на 2023-2025 роки, сягає 1 мільярда доларів. Також у червні 2022 року додатково створили вузькоспрямований Фонд підтримки воєнно-патріотичного кіно, який очолює міністр оборони рф. Про це йдеться в розслідуванні російських медіа “Медуза” та “Важные истории”, зазначає ІМІСеред пріоритетних тем Мінкультури росії на 2023 рік зазначена “миротворча місія росії”, “деградація Європи”, “малоросія як історична область рф” та “неоколоніальна політика країн англосаксонського світу”. Тож держпідтримка кіно по суті є прямим фінансуванням створення пропаганди.

“У всьому винна Україна” - фільм “Свідок”

Яскравим прикладом замовного контенту, який представили як мистецтво, є фільм “Свідок”. Він вийшов у прокат влітку 2023 року. Стрічка знята на кошти все того ж російського Мінкульту та демонструє глядачу початок “сво”. Проте, судячи з великої кількості реплік англійською, фільм цілком може бути розрахованим і на світові майданчики.

  

Постер стрічки “Свідок”

Головний герой “Свідку” — відомий скрипаль, бельгієць Деніель Коен. Він — затятий космополіт та вірить у всепереможне добро. Ще до повномасштабного вторгнення він з дружиною приїздить до Києва, щоб виступити перед містянами, але стається низка подій, які змінюють його життя.
В описі фільму автори зазначили:

“Події спеціальної воєнної операції приводять музиканта в українське поселення Семидвері, де він стає свідком нелюдських злочинів та кривавих провокацій. Зараз його головна мета не просто вижити, а й донести правду до усього світу. Адже правда сильніша за страх”.

Семидвері — це, ймовірно, Буча. Українці ж у “Свідку” - нацисти, мародери та ґвалтівники, а ЗСУ опікуються своїми людьми лише на камери західних журналістів. Так, в одній зі сцен стрічки військові закривають біженців у приміщенні вокзалу, аби обстріляти його та звинуватити росіян. “У всьому винна Україна!”, - резюмує головний герой у фіналі.

  

Кадр з фільму “Свідок”

На знімання цієї пропаганди витратили понад 2 мільйонів доларів.

“Слова пацана” та Z-патріотизм

“Мы один народ!” - основний посил ще одного “кіношедевру” “Слово пацана” знятого у 2023 році за фінансової підтримки Інституту розвитку інтернету. Ідея стрічки — розмити кордони між державами пострадянського простору. Також вона значиться у переліку відверто пропагандистських фільмів на Z-тематику.

“Серіал на Україні став таким популярним, що там людям зрозуміло – він і про них також. Одна країна була. Розвалювалася однаково болісно. Російський серіал для вуличних хуліганів раптом став нашою м’якою силою”.

Так висловлюється про серіал Андрій Мєдвєдєв — російський журналіст та автор фільмів, ностальгуючи за “втратою” радянського союзу. На жаль, стрічка мала неабиякий успіх і в українського глядача. Тож Міністерство культури та інформаційної політики України навіть підготувало спеціальну заяву щодо серіалу.

“В українському інтернет-просторі, зокрема серед підлітків, поширюється серіал російського виробництва, який прямо поширює насилля, кримінал та естетику, притаманну країні-агресорці. Він містить ворожу пропаганду, побутування якої в Україні в умовах війни є неприпустимим. Підкреслюємо, російський контент не транслюється на офіційних українських платформах, відтак знайти його можна на піратських і російських ресурсах, що є незаконними діями. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вже внесла 22 російські медіасервіси до Переліку аудіовізуальних медіасервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора як ті, що не можуть транслюватися в Україні. Наголошуємо, що для інформаційної безпеки нашої держави важливо припинити розповсюдження російського контенту через піратські та офіційні платформи ворога, аби запобігти впливу російських інформаційно-психологічних операцій на українців, а особливо — підлітків”.

Передвиборча кампанія путіна

  
Естонське видання Delfi пише, що отримало велику кількість документів, які свідчать про те, яким чином кремль планує забезпечити путіну перемогу на виборах у березні 2024 року.

"Судячи з документів, Кремль планує замовляти пропагандистські фільми, які будуть розповідати про велич росії та формувати позитивний імідж президента".

Наразі задача для політтехнологів — зробити так, щоб путін набрав щонайменше 80% голосів виборців.
"Судячи з документів, Кремль планує замовляти пропагандистські фільми, які будуть розповідати про велич росії та формувати позитивний імідж президента", - наголошує видання.
Слід зазначити, що пропаганду просувають не лише в росії, а й на тимчасово окупованих українських територіях. При цьому окупанти намагаються максимально закрити доступ громадянам ТОТ до незалежних джерел інформації.
"Для пропаганди Кремль використовує мережу автономних некомерційних організацій (АНО), які працюють у сфері освіти, охорони здоровʼя, культури, науки, права й багатьох інших. Згідно з меморандумом, який підготувала команда Кирієнка в жовтні 2023 року, мінімум 15 АНО діють за гроші Кремля", - зазначає Delfi.
Також, за даними розслідувачів, на цю кампанію виділили 600 млн євро.
Експерти проєкту Kremlin Leaks, до якого входять журналісти з десяти європейських видань, надають інформацію, що ще у 2022 році в адміністрації президента рф склали список фільмів та серіалів з метою пропаганди. Кожен контент має свою місію.

  • Серіал "Слово пацана" розповідає про позитивні зміни в житті людей у росії, а також наголошує на збереженні культурної ідентичності, традицій та суверенітету;
  • Серіал “Нюрнберг” — про роль радянського союзу у Другій Світовій війні;
  • Шпигунський серіал "НДР" - про роботу радянського розвідника у Східній Німеччині. Має висвітлювати позитивний імідж співробітника органів держбезпеки;
  • Казки "Бременські музиканти" та "За щучим велінням", драма "Льод 3" та комедія "Холоп 2" - задля захисту національних інтересів, культурних та суспільних (традиційних) цінностей.

Вибори на носі

Вибори президента росії заплановані на 15-17 березня. У них беруть участь четверо кандидатів: заступник голови Державної думи Федеральних зборів Владислав Даванков, депутат Держдуми, лідер фракції ЛДПР Леонід Слуцький, депутат Держдуми від КПРФ Микола Харитонов та чинний президент рф. Для путіна це буде вже п'ята каденція. Чи переможе диктатор? Відповідь очевидна…