ЄС перерахував Україні перший транш з пакета у 50 млрд євро, а військова допомога виросте до 33 млрд євро

ЄС перерахував Україні перший транш з пакета у 50 млрд євро, а військова допомога виросте до 33 млрд євро

Єврокомісія перерахувала Україні перший платіж макрофінансової допомоги з великого пакета підтримки на суму 50 млрд євро, який розрахований до 2027 року.

Про це повідомив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

"Сьогодні ми також здійснили перший платіж на суму 4,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility, нашого пакета на 50 млрд євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України", – сказав він.

За його словами, 21 березня, Єврорада обговорюватиме, як пришвидшити приєднання України до Євросоюзу.

Боррель нагадав, що кілька днів тому був ухвалений фонд допомоги для України в рамках Європейського фонду миру.

"Маємо додаткові 5 млрд євро для військових поставок в Україну. Це зробить нашу військову допомогу більш передбачуваною. З цим загальна військова допомога від ЄС та від його країн членів для України зросте до 33 млрд євро. Радий також оголосити, що вже маю зобов’язання від країн-членів у виділенні принаймні 20 млрд євро на цей рік для військової підтримки України на двосторонній основі", - зазначив він.

Нагадаємо, 1 лютого лідери Європейського Союзу досягли одностайної угоди про надання Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро на 2024-2028 роки. Вони переконали єдиного противника, прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, скасувати своє вето.