росія активно атакує енергетику України – в ISW назвали причину

росія активно атакує енергетику України – в ISW назвали причину

рф завдає ударів по енергетичних об'єктах України, щоб погіршити її оборонно-промисловий потенціал та зруйнувати енергетичну систему.

Про це йдеться у звіті ISW (Інститут вивчення війни).

Зазначається, що масові атаки росіян цієї зими були переважно спрямовані на підприємства української оборонно-промислової бази. У зв'язку з цим в ISW вважають, що й атаки на енергоінфраструктуру націлені на руйнування енергетичної мережі.

"Російські війська не змогли зруйнувати українську енергосистему 22 березня, але можуть продовжити інтенсивні удари по енергетичній інфраструктурі в наступних серіях ударів. Зокрема для того, щоб скористатися постійними затримками в наданні західної допомоги у сфері безпеки, які суттєво обмежать можливості української системи протиповітряної оборони", - наголосили експерти.

В ISW нагадали, що за два роки росія обстрілювала енергосистему України та знижувала генерацію електроенергії. Це почалося з захоплення ЗАЕС та Каховської гідроелектростанції у 2022 році.

Вже у 2023 році греблю підірвали, а зараз було пошкоджено Дніпровську гідроелектростанцію (ДГЕС) у Запоріжжі. Атаки вивели ДГЕС з ладу, а її ремонт займе деякий час.

На думку аналітиків, Кремль прагне знизити внутрішню і міжнародну довіру до українського уряду.

"Південне оперативне командування Збройних сил України 22 березня попередило, що Росія готує інформаційні операції, спрямовані на те, щоб неправдиво представити Україну як країну без влади", - додають у звіті.

Нагадаємо, що 22 березня стався найбільший удар рф по енергосистемі України.