Шольц каже, що низка країн, включно з Україною, обговорюють варіанти мирного процесу з рф

Шольц каже, що низка країн, включно з Україною, обговорюють варіанти мирного процесу з рф

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, що низка країн, включно з Україною, зараз обговорюють на рівні радників з безпеки те, як може виглядати мирний процес з рф.

Про це Шольц сказав в інтерв'ю Märkische Allgemeine Zeitung.

Він додав, що "ініціативи медіації були завжди" і нагадав, що одразу після початку вторгнення росія та Україна вели прямі переговори одна з одною.

"Тоді переговори провалилися, оскільки росія використала їх лише як привід для одночасного перекидання своїх військ на схід для великого наступу. Тоді стало відомо про масові вбивства в Бучі та Ірпені – неймовірні злочини проти прав людини, вчинені російськими збройними силами проти мирного населення. Це позбавило переговори будь-якої основи. Через деякий час було обговорено зернову угоду, яка була успішною. На жаль, у якийсь момент путін його знову скасував. І були дискусії про безпеку на Запорізькій АЕС чи про обмін полоненими. Низка країн, включно з Україною, зараз обговорюють на рівні радників з безпеки те, як може виглядати щось, що може призвести до мирного процесу. Але дозвольте мені прояснити одну річ: мир можливий у будь-який час. путіну просто потрібно скасувати свою варварську кампанію і вивести війська", - сказав Шольц.

Він також розповів, коли востаннє спілкувався з путіним.

"Наш останній телефонний дзвінок був у грудні 2022 року – до цього ми спілкувалися один з одним частіше. За кілька днів до війни ми довго розмовляли особисто в Москві", - сказав Шольц.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляв, що перемога росії в Україні означала б не лише кінець України як вільної, демократичної та незалежної держави, але й кардинально змінила б обличчя Європи. Це завдало б серйозного удару ліберальному світовому порядку.