росія розпочала нову стратегію впливу проти України перед виборами у США, — NYT

росія посилює онлайн-кампанію проти України перед виборами у США, — NYT

Згідно з даними експертів з дезінформації та оцінками розвідки, росія активізувала свої онлайн-зусилля, щоб перервати фінансування військової сфери України в Сполучених Штатах і Європі. рф робить це за допомогою технологій, які важко відстежити.

Про це пише NYT.

Видання зазначає, що останніми днями розвідувальні служби попередили, що росія знайшла кращі способи приховати свій вплив, а минулого тижня Міністерство фінансів запровадило санкції проти двох російських компаній, які підтримували кампанію Кремля.

Офіційні особи США та незалежні дослідники стверджують, що російські оперативники закладають основу для збільшення підтримки на виборах у демократичних країнах кандидатів, які виступають проти допомоги Україні або закликають вивести Сполучені Штати з НАТО та інших альянсів.

Тактика рф полягає у тому, що фірми, які працюють у мережі "Двійників", і російські спецслужби використовують методи копіювання та викривлення новинних сайтів, щоб підірвати продовження допомоги Україні.

"Ці прийоми витончені та набагато вправніші, ніж те, що спробувала росія у 2016 році, коли вона створювала дописи чи твіти у Facebook від імен неіснуючих американців і використовувала їх для розпалювання протестів проти імміграції чи інших гострих питань. "Двійник" створює підроблені версії справжніх новинних сайтів у Сполучених Штатах, Ізраїлі, Німеччині та Японії, серед інших країн. Він часто рекламує веб-сайти, раніше пов’язані з російською військовою розвідкою, відомою як ГРУ", - пише NYT.

За словами американських і європейських чиновників, путін доручив відповідальність за зростаючу кількість операцій впливу на ключового лейтенанта Сергія Кирієнка. Минулої середи Міністерство фінансів США наклало санкції на осіб, пов'язаних з діяльністю Кирієнка.

"Дослідники компанії Alethea, яка займається боротьбою з дезінформацією, виявили групу, пов’язану з ГРУ, яка використовує важковиявлені методи для поширення повідомлень у соціальних мережах. Доповідь Alethea повторює нещодавню оцінку американських спецслужб, згідно з якою росія продовжить "краще приховувати свою участь", проводячи операції впливу", - наголошує NYT.

"Мережа демонструє еволюцію російських цілей з їх інформаційними операціями", — сказала в інтерв’ю NYT Ліза Каплан, засновник і виконавчий директор компанії. "Якщо росіяни раніше прагнули посіяти хаос, тепер вони, схоже, зосереджені виключно на тому, щоб вплинути на демократії, щоб вони обрали кандидатів, які не підтримують надсилання допомоги Україні — що, своєю чергою, підтримує ізоляціоністських, протекціоністських кандидатів і політику".

"Ця довгострокова стратегія, якщо вона буде ефективною, призведе до зменшення підтримки України в усьому світі", – сказала вона.

Однак американські офіційні особи відзначають, що ці методи особливо ускладнюють ідентифікацію російських операцій.