Українці зможуть запросити відшкодування збитків за зруйноване росіянами житло через міжнародний реєстр

Українці зможуть запросити відшкодування збитків за зруйноване росіянами житло через міжнародний реєстр

2 квітня 2024 року Реєстр збитків для України (RD4U) офіційно відкриє процес подання заяв про відшкодування збитків, втрат або шкоди, завданих російською агресією проти України.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

“Рада RD4U вирішила відкрити Реєстр для подання заяв, доказів та пов'язаної інформації після того, як переконалась у наявності необхідної формальної та технічної бази. Цьому кроку передувало затвердження Конференцією Учасників правил і положень Реєстру, в тому числі правил подання, обробки та внесення заяв і переліку категорій заяв, що підлягають включенню до Реєстру”, – йдеться у повідомленні.

Початковий запуск 2 квітня зосередять на пошкодженні чи руйнуванні житлового нерухомого майна. Форма заяви для подання у цій категорії уже затверджена. Відкриття відбудеться в Гаазі в рамках міністерської конференції "Відновлення справедливості для України" в присутності Генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, керівників міжнародних організацій, міністрів та високопосадовців з понад 60 держав.

Заяви подаватимуться до RD4U через українську систему "Дія".

Очікується, що до Реєстру надійде від 300 000 до 600 000 заяв, пов'язаних з пошкодженням та знищенням нерухомого майна. Загалом очікується, що до Реєстру буде подано від 6 до 8 мільйонів заяв.

Довідково: RD4U – це перша складова міжнародного компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України ще у травні 2022 року разом з міжнародними партнерами. ⁠Компенсаційний механізм складатиметься з Реєстру збитків, компенсаційної комісії та компенсаційного фонду.

Правила подання, обробки та внесення заяв.

Категорії заяв, що можуть бути внесені до реєстру.

Форми заяви “Категорія Заяв А3.1 – Пошкодження або знищення житлового нерухомого майна.

Принципи захисту персональних даних у роботі Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України.

Нагадаємо, раніше Фонду державного майна доручили підготувати перелік гуртожитків в областях у рамках підготовки урядової стратегії забезпечення житлом переселенців.