Лубінець звернеться в ООН через заяву організації РПЦ про "священну війну" рф проти України

Лубінець звернеться в ООН через заяву організації РПЦ про "священну війну" рф проти України

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернеться до Економічної та Соціальної Ради ООН з приводу "наказу" Всесвітнього російського народного собору" (ВСНР) - організації Російської православної церкви.

Лубінець зауважив, що ця організація має консультативний статус при вищезазначеній Раді ООН.

Омбудсмен зазначив, що звернув увагу на цей "наказ", у якому війна рф проти України називається "священною", з кількох причин:

  • По-перше, це легалізація пропагандистської діяльності на рівні центральних органів законодавчої та виконавчої влади, які входять до Президії організації.
  • По-друге, заступником голови організації є Костянтин Малофеєв, відомий російський олігарх. Він був причетний до фінансування кампанії з окупації Криму у 2014 році й до цього періоду перебуває під санкціями. Проте через їхнє порушення його конфісковане майно у США передадуть до України.

"Окрім цього, попри геноцидну риторику, неповагу до територіальної цілісності суверенної держави – України, яку веде російська політична еліта, а також підконтрольна їй ВСНР, ця організація має консультативний статус при Економічній і соціальній Раді ООН. Ця рада є центральним механізмом координації діяльності системи ООН та її спеціалізованих установ і нагляду за допоміжними органами в економічній, соціальної, екологічної та суміжних сферах", - пояснив Лубінець.

Саме тому він готує звернення до Економічної та Соціальної Ради ООН на предмет відповідності наведеної неурядової організації до цілей і завдань, відповідності цінностям ООН.

"Важливо, що в резолюції Економічної та соціальної Ради зазначається, що організація повинна відігравати важливу роль у просуванні цілей та завдань ООН", - зазначив Лубінець.

Також він додав, що водночас звіти організацій, які входять до Ради, мають публікуватися на сайті Економічної та соціальної Ради.

"Ознайомитися із останніми двома чотирирічними звітами ВСНР на сайті Ради не можна, попри обов’язок подавати такий звіт. Однак рф користується доступом до спеціальних установ та допоміжних органів ООН, щоб просувати свої пропагандистські цілі, сіяти ненависть та неповагу до прав людини, миру та стабільності у світі", - підкреслив Лубінець.

Нагадаємо, Російська православна церква (РПЦ) оголосила "сво" - війну рф проти України, "священною війною", в якій росія "захищає світ від перемоги Заходу, який впав у сатанізм". Про це повідомила пресслужба РПЦ, яка оприлюднила наказ XXV Всесвітнього російського народного собору "Сьогодення та майбутнє Русского міра".

РПЦ заявляє, що після завершення війни вся територія сучасної України має увійти в зону виняткового впливу росії.