рф змінила схему війни: в ISW назвали нову мету ударів по інфраструктурі України

рф змінила схему війни: в ISW назвали нову мету ударів по інфраструктурі України

Російські військові розширили набір цілей для атак по критично важливій інфраструктурі України, зокрема посиливши удари по гідроелектростанціях, аби погіршити оборонно-промислового потенціалу країни.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

Так, під час ударів 28-29 березня російські війська обстріляли Канівську та Дністровську ГЕС у Черкаській та Чернівецькій областях, про що зазначив Володимир Зеленський.

Також російські удари були спрямовані по невизначеній критичній інфраструктурі в Івано-Франківській та Дніпропетровській областях, а російські воєнкори стверджували, що російські війська завдали ударів по Криворізькій ТЕС і Середньодніпровській ГЕС у Дніпропетровській області.

До того ж російські удари 22 березня суттєво пошкодили Дніпровську гідроелектростанцію (ТГЕС) у Запоріжжі, і об’єкт, ймовірно, деякий час не працюватиме.

Зазначається, що раніше ISW оцінювало, що російські удари по українських енергетичних об’єктах можуть бути спрямовані на погіршення оборонно-промислового потенціалу України та що російські війська, ймовірно, намагаються використати нестачу українських ракет протиповітряної оборони в новій спробі зруйнувати енергомережу України.

На думку аналітиків, нова схема рф з ураження українських дамб і гідроелектростанцій є значним переломом і ескалацією кампанії ударів росії по Україні. Раніше російська армія не завдавала тривалих ракетних ударів по українських дамбах і гідроелектростанціях.

Нагадаємо, що влітку українці з великою ймовірністю зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії.