Польща та Україна продовжать перемовини: що відомо

Польща та Україна продовжать перемовини: що відомо

Цього тижня аграрні асоціації України та Польщі планують продовжити переговори щодо транзиту продукції та розблокування кордону.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Зазначається, що в перші два тижні квітня плануються переговори в розширеному форматі української та польської сторін.

Зі слів заступника міністра, між асоціаціями зустрічі будуть уже 5 квітня, "а якщо ми говоримо про таку широку, то вона планується на середину - другу половину квітня".

Водночас Висоцький наголосив, що аграрні асоціації держав відпрацьовуватимуть всіх галузі, представники яких були присутні на переговорах 28 березня. Зокрема йдеться про такі галузі:

  • мед;
  • сік;
  • малина;
  • яйця;
  • зерно;
  • птиця.

"На предмет цього є стриманий оптимізм, який дає змогу сподіватися, що ще після декількох зустрічей для фіксації кінцевих параметрів вдасться нарешті вирішити цю проблему", - сказав Тарас Висоцький.

Він також наголосив, що цього тижня продовжаться переговори щодо розблокування кордону й транзиту зерна та інших продуктів.

"Дуже важливо, що асоціації різних секторів зафіксували зв'язок і з поточного тижня продовжать зустрічі, щоб чітко узгодити параметри. Усі зрозуміли, що взаємодія і співпраця, домовленості - це, зрештою, матиме найкращий результат", - пояснив заступник міністра.

Він також зазначив, що на всіх міжнародних зустрічах порушується питання транзиту українського зерна, адже Україна наполягає, що транзит має бути “доступним без зупинок і блокувань".

Нагадаємо, що перемовини між Польщею та Україною розпочалися у Варшаві 28 березня, де сторони досягли ряду домовленостей.

Але попри початок цих перемовин, польські фермери продовжують блокувати кодон та збираються заблокувати ще один пункт напрямку.