Міжнародний Реєстр збитків у Дії: українці можуть подати заяву про зруйноване житло

Міжнародний Реєстр збитків у Дії: українці можуть подати заяву про зруйноване житло

У застосунку Дія запустили перший етап подання заяв про зруйноване внаслідок російської агресії житло у міжнародний Реєстр збитків.

Про це йдеться на сторінці Дія у Telegram.

"Кожна заява українців є дуже важливою. Саме ви можете пришвидшити запуск
компенсаційного механізму й сформувати фундамент для майбутніх репарацій. Це складний та тривалий процес, тому працюємо вже і разом", - зазначається у повідомленні.

Бажаючим подати заяву радять звернути увагу: на таке зруйноване майно має бути Акт про обстеження від місцевої влади.

"Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, зокрема ті, чия нерухомість розташована на тимчасово окупованих територіях. Також планується розширення Реєстру. Українці зможуть фіксувати різні категорії збитків від російської агресії. Зокрема, заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство", - йдеться у повідомленні.

Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного Реєстру реалізовані у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS".  

Нагадаємо, 2 квітня 2024 року Реєстр збитків для України (RD4U) офіційно відкриє процес подання заяв про відшкодування збитків, втрат або шкоди, завданих російською агресією проти України.

Очікується, що до Реєстру надійде від 300 000 до 600 000 заяв, пов'язаних з пошкодженням та знищенням нерухомого майна. Загалом очікується, що до Реєстру буде подано від 6 до 8 мільйонів заяв.