Україна побудувала втричі більше бронетехніки і у чотири рази більше ракет, ніж до війни, — NYT

Україна побудувала втричі більше бронетехніки і у чотири рази більше ракет, ніж до війни,  — NYT

Оборонні підприємства України побудували втричі більше бронетехніки, ніж виготовляли до війни, і в чотири рази збільшили виробництво протитанкових ракет.

Про це пише The New York Times, яке ознайомилося із документами українського уряду.

Згідно з ними, цього року Україна планує витратити майже $1,4 млрд на придбання та розробку зброї всередині країни, пише агенція АР. Це у 20 разів більше ніж до повномасштабного вторгнення росії.

NYT пише, що оборонна розвідувальна компанія Janes зробила аналіз військового бюджету України до 2030 року, згідно з яким очікується, що цього року фінансування досліджень і розробок в Україні зросте у вісім разів — до $1,3 млрд із $162 млн.

Військові закупівлі підскочили до прогнозованого 20-річного максимуму майже в $10 млрд у 2023 році порівняно з довоєнним показником приблизно в $1 млрд на рік.

“Українські військові інженери вже продемонстрували дивовижну майстерність у комплектуванні старих систем озброєння сучаснішою вогневою міццю”, – йдеться у статті. Також NYT нагадує, що єдина вітчизняна артилерійська установка "Богдана" (на фото, - ред.), яку українські військові мали на озброєнні, коли росія вторглася в країну, виявилася настільки ефективною в перші дні війни, що її “вантажівками возили на місця битв по всій країні”.

NYT констатує, що українська збройна промисловість будує вісім самохідних артилерійських систем “Богдана” щомісяця, а це “сигналізує про потенційний бум внутрішнього виробництва зброї в країні”.

Російська військова машина натомість вчетверо збільшила виробництво зброї, змушуючи заводи працювати цілодобово, нагадує видання.

Аналітики NYT не беруться прогнозувати, чи зможе Україна власним виробництвом зброї забезпечити Сили оборони можливість покладатися виключно на власні сили, без сподівань на Захід.

На сьогодні, за словами офіційних осіб України та США, жоден великий американський виробник зброї не оголосив про плани відкриття виробничих ліній в Україні.

"Але павутина бюрократії в Києві загрожує сповільнити принаймні деяких інвесторів, які намагаються просувати пропозиції через три міністерства: оборони, цифрової трансформації та стратегічних галузей", - пише видання.

Цитуючи українських посадовців, NYT нагадує, що налагодити виробництво вкрай потрібних 155-міліметрових артилерійських снарядів значно важче, адже це залежать від імпортної сировини та ліцензійних прав від західних виробників або урядів.

Нагадаємо, ще у листопаді повідомлялося, що "Укроборонпром" запустив серійне виробництво вітчизняного дрону-камікадзе з дальністю польоту 1000 кілометрів.