Україну не запросять приєднатися до НАТО на саміті у Вашингтоні, - NYT

Україну не запросять приєднатися до НАТО на саміті у Вашингтоні, - NYT

Україна хоче офіційного запрошення приєднатися до НАТО, але офіційні особи альянсу погоджуються, що цього не відбудеться на саміті альянсу у Вашингтоні в липні.

NYT пише, що у НАТО немає бажання приймати нового члена, який через угоду про колективну безпеку втягне його в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року.

"Це спонукало НАТО шукати якусь золоту середину, щось ближче до членства, але достатньо "м’ясисте", щоб показати, що альянс підтримує Україну «на довгострокову перспективу», як висловився цього тижня Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО", - йдеться у статті.

За словами високопоставлених західних дипломатів, які брали участь у дискусіях, поки що невідомо, що це буде.

Пропозиції, висунуті цього тижня на зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі, щодо надання НАТО більшого контролю над координацією військової допомоги, фінансуванням і підготовкою українських збройних сил одразу зустріли скептицизм.

"Сполучені Штати та Німеччина як і раніше виступають проти того, щоб запропонувати Україні почати переговори про членство у Вашингтоні, як вони зробили на минулорічному саміті у Вільнюсі, і вони хочуть, щоб це питання було знято з обговорення, попри аналогічний процес в Європейському Союзі, який був схвалений минулого року. Але вони хочуть надати Україні конкретні зобов’язання, які можуть виконати", - йдеться у статті.

Нагадаємо, минулого року на саміті НАТО у Вільнюсі Україну ще раз запевнили, що колись вона отримає повноправне членство в альянсі після того, як зробить певні зміни для покращення демократії та безпеки. 

Всього в НАТО нараховується 1135 стандартів. 30 січня Міноборони повідомило, що у Силах безпеки і оборони запровадили вже майже 28% від їхньої загальної кількості. А це більше, ніж прийнято у деяких державах-членах НАТО, які приєдналися під час останньої хвилі розширення Альянсу.