Україна запровадила лише 28% від загальної кількості стандартів НАТО

Україна запровадила лише 28% від загальної кількості стандартів НАТО

Всього в НАТО нараховується 1135 стандартів. У Силах безпеки і оборони запровадили вже майже 28% від їхньої загальної кількості. А це більше, ніж прийнято у деяких державах-членах НАТО, які приєдналися під час останньої хвилі розширення Альянсу.

Про це інформує Міністерство оборони України.

В цілому Україна у період з грудня 2023 року по січень 2024 року запровадили ще 18 стандартів НАТО.

Зазначається, що стандарти НАТО запровадили у Міністерстві оборони, Збройних Силах України та інших складових сектору безпеки і оборони.

Серед запроваджених в рамках Цілей партнерства Україна-НАТО: стандарти щодо захисту військ (сил) ЗСУ, навчання Військово-Морських Сил зі зв'язку, комунікаційних та інформаційних систем, транспортного забезпечення.

"В ініціативному порядку Україна запровадила стандарти, які стосуються навігаційно-гідрографічної підтримки, водолазної діяльності, пально-мастильних матеріалів", – йдеться у повідомленні.

Станом на кінець січня 2024 року в Україні діють 315 стандартів НАТО: 192 (88% від запланованого) – в рамках Цілей партнерства Україна-НАТО, які є першочерговими стандартами Альянсу та 123 – в ініціативному порядку, що впроваджуються Україною поза Цілями партнерства.

Заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк заявив, що у 2024 році планують запровадити ще 50 стандартів НАТО у секторі безпеки.

Нагадаємо, помічник генсека НАТО з політичних питань і політики безпеки Борис Руге заявив, що поки не ясно, чи запросять Україну у НАТО під час саміту Альянсу у Вашингтоні у липні, ще зарано говорити про те, чи буде цей крок.

Зазначимо, ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9-11 липня 2024 року.

Президент Анджей Дуда вважає, що Україна має отримати запрошення у НАТО ще до закінчення війни. Він запевнив президента України Володимира Зеленського, що Польща й надалі підтримуватиме Україну.

У листопаді Україна отримала рекомендації щодо проведення первинних реформ для вступу в НАТО. У заяві міністрів МЗС країн НАТО йдеться, що вони "розробляють дорожню карту переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО".