Дуда зустрівся із Зеленським: "Україна має отримати запрошення до НАТО до кінця війни"

Дуда зустрівся із Зеленським: "Україна має отримати запрошення до НАТО"

Президент Анджей Дуда запевнив президента України Володимира Зеленського, що Польща й надалі підтримуватиме Україну. Лідери Польщі та України зустрілися в Давосі з нагоди Всесвітнього економічного форуму.

Про це повідомляє Gazeta prawna.

Дуда повідомив, що говорив із Зеленським про те, яка підтримка потрібна Україні для захисту від російської агресії. "Ми говорили про поточну ситуацію - на фронті і соціально", - сказав він.

Дуда наголосив, що Україна повинна прагнути до повноправного членства в НАТО.

"Під час війни це неможливо, але я вважаю, що Україна має отримати запрошення до НАТО, яке б запустило процес обговорення цього питання в окремих національних парламентах держав-членів Альянсу. Цей процес може прогресувати, це надзвичайно важливо для моральний стан захисників України", – сказав Дуда.

Під час зустрічі також йшлося про очікуваний візит прем’єр-міністра Туска в Україну. Дуда розповів Зеленському, що кілька разів спілкувався з Туском про міжнародну політику Польщі, включно з політикою у зв'язку з російською агресією проти України.

"Я запевнив президента Володимира Зеленського, що ця політика буде стабільною і що це завжди буде політика підтримки України, що він може спокійно почати переговори з прем’єр-міністром Дональдом Туском у Києві за кілька днів", – сказав він.

З чого розпочався конфлікт України і Польщі.

у Дуди і Зеленського було погіршення стосунків восени 2023 року через те, що польські перевізники і фермери блокували український кордон. Ситуація ускладнювалася виборами у польський сейм і тим, що політсила Дуди взяла на озброєння тему українського зерна й інших продуктів, які потрапляють у Польщу.

На початку вересня у Польщі заявили, що продовжать заборону на експорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії про скасування обмежень з 15 вересня.

Через це Україна заявила, що подає позов до Світової організації торгівлі.

Заступник міністра економіки, торговельний представник України Тарас Качка заявив, що Україна найближчими днями запровадить ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі.

Тодішній прем'єр Польщі Матеуш Моравецький у відповідь пригрозив внести ще більше українських продуктів у список заборонених.

19 вересня під час своєї промови на сесії Генасамблеї ООН Зеленський торкнувся питання ембарго українського зерна в східних країнах ЄС: "Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі розігрує солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора".

Президент Польщі Анджей Дуда 19 вересня у Нью-Йорку на брифінгу прокоментував зернове питання, порівнявши Україну "з потопаючим, який може втопити рятівника". Згодом Дуда сказав, що був озлоблений заявою Зеленського: "Я був озлоблений, я б так сказав. Я кажу так: "зберігаймо спокій, будь ласка, не піднімайте температуру, тому що це суперечка, яка стосується невеликої частини наших відносин. Не дозвольмо, щоб це вплинуло на ситуацію в цілому, тому що цьому немає жодного виправдання, і від цього виграють лише інші".

Відтоді про контактування Дуди і Зеленського не повідомлялося.