У НАТО оцінили вірогідність офіційного запрошення України в Альянс на саміті у липні

У НАТО оцінили вірогідність офіційного запрошення України в Альянс на саміті у липні

Поки не ясно, чи запросять Україну у НАТО під час саміту Альянсу у Вашингтоні у липні, ще зарано говорити про те, чи буде цей крок.

Про це сказав помічник генсека НАТО з політичних питань і політики безпеки Борис Руге, повідомляє LRT.

Він нагадав, що минулого року тут у Вільнюсі відбулося історичне рішення НАТО, яке роз’яснює, що Україна стане членом альянсу.

"Є багато речей, які потрібно зробити на шляху до членства в НАТО. Це включає реформи в секторі безпеки, політичні реформи в Україні. Ми побачимо, чи зможуть союзники у Вашингтоні, сподіваюся, 32 союзники, включаючи Швецію, домовитися про це. Немає сумнівів, що Україна рухається до членства в НАТО, але ще зарано говорити про те, чи буде ще один крок, як пропонував президент Зеленський", - додав Руге.

Він вважає, що на саміті у Вашингтона Україну можуть не запросити в Альянс.

"Наступним кроком буде запрошення, і неясно, чи побачимо ми таке запрошення у Вашингтоні. Я думаю, ми маємо визнати, що в багатьох країнах-членах НАТО точаться дебати про те, що у 2024 році в державах-членах НАТО відбудуться вибори. Отже, це частина більшої картини. Але я думаю, що ми знайдемо способи підкреслити той факт, що Україна наближається до НАТО", - сказав Руге.

Зазначимо, ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9-11 липня 2024 у Вашингтоні.

Нагадаємо, президент Анджей Дуда вважає, що Україна має отримати запрошення у НАТО ще до закінчення війни. Він запевнив президента України Володимира Зеленського, що Польща й надалі підтримуватиме Україну.

У листопаді Україна отримала рекомендації щодо проведення первинних реформ для вступу в НАТО. У заяві міністрів МЗС країн НАТО йдеться, що вони "розробляють дорожню карту переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО". 

Читайте також: Результат війни в Україні визначить долю світу, — адмірал НАТО