Обзор новостей налоговой инспекции

Податковий компроміс - крок назустріч бізнесу

Урядом схвалено законопроект про податковий компроміс, розроблений Міністерством доходів і зборів України, повідомила посадовець. Згідно з Законом, 15% від суми заниженого податку на прибуток підприємства та податку на додану вартість буде підлягати обов'язковій сплаті до бюджету, а інші 85% вважатимуться узгодженими. Закон поширюватиметься на бізнес і зобов'язання з податку на прибуток і ПДВ, що виникли до 1 січня 2014 р. Це ті зобов'язання, які можна буде добровільно задекларувати.

Податкоий компроміс - це крок назустріч бізнесу. Наше завдання - вивести взаємодію бізнесу і держави у правове поле. Така модель компромісу держави та платників податків відповідає міжнародному досвіду та є важелем детінізації економіки та надходження коштів до бюджету.

 

Правильно оформляємо трудові відносини з найманими працівниками і не забуваємо про легалізацію заробітної плати!

Проблема легалізації заробітної плати на сьогоднішній день залишається актуальною і потребує великої уваги з боку як самих роботодавців, так і найманих працівників, які мають стати на захист свої законних інтересів, адже мінімізація заробітної плати, сплата її в «конвертах» та уникнення таким чином від оподаткування, лишають громадян державних соціальних гарантій.

Із запровадженням спрощеної системи оподаткування та появою роботодавців в особі підприємців на спрощеній системі оподаткування, проблеми легалізації заробітної плати торкаються і таких трудових відносин. Порядок їх врегулювання визначений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 року №260, яким затверджені форма трудового договору між працівником і фізичною особою (роботодавцем) та Порядок його реєстрації.

Так складений у письмовій формі трудовий договір між працівником і фізичною особою у трьох оригінальних примірниках, роботодавець повинен подати на реєстрацію до територіальних органів державної служби зайнятості за місцем державної реєстрації фізичної особи – підприємця у тижневий термін (сім календарних днів) з моменту фактичного допущення працівника до роботи.

Записи про реєстрацію та зняття з реєстрації трудового договору дають право роботодавцю внести записи до трудової книжки працівника про прийняття та звільнення його з роботи (п. 14 Порядку).

Пунктом 297.3 статті 297 Податкового кодексу України передбачено, що платник єдиного податку виконує функції податкового агента у разі нарахування (виплати) ним оподаткованих податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

При цьому, облік найманих працівників, платник єдиного податку має вести самостійно, з додержанням умови перебування ним на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності щодо граничної кількості найманих працівників у відповідній групі платників єдиного податку.

Тому ДПІ у місті Сєвєродонецтку пропонує всім роботодавцям: дотримуватись законного порядку при прийнятті на роботу працівників і їх звільненні, легалізувати всю заробітну плату найманих працівників, а останнім не боятися відстоювати свої законні права та інтереси при прийнятті на роботу.

 

Строк зберігання документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, становить 1095 днів
 
Документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків і зборів, повинні зберігатися 3 роки. Після закінчення строків зберігання документів суб`єкт господарювання, в установленому законодавством порядку передає їх до архіву.
Разом з тим, якщо зазначені вище документи, пов`язані з предметом перевірки, проведенням процедури адміністративного оскарження прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення або судового розгляду, то такі документи повинні зберігатися до закінчення перевірки та передбаченого законом строку оскарження прийнятих за її результатами рішень та/або вирішення справи судом, але не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності. 

 

Як заповнюються графи 5 і 6 податкової накладної у разі постачання послуг?

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Це визначено п. 201.7 ст. 201 р.V Податкового кодексу України.

У разі складення податкової накладної на повне постачання послуги, або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) в повному обсязі, у графі 5 податкової накладної зазначається одиниця виміру «послуга», а в графі 6 зазначається «1».

У разі складення податкової накладної на часткове постачання послуги, або на суму попередньої оплати частини вартості послуги, у графі 5 податкової накладної зазначається слово «послуга», а в графі 6 - відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати половини договірної вартості послуги, у графі 6 вказується число «0,5».

Форму податкової накладної та Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.01.2014 № 10, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.01.2014 за № 185/24962. 
Також, з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі (дане питання у категорії 101.19). Скористатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб - портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»). 

В.О. начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку Височина О.А.