Сирський попросив виключити демобілізацію і ротацію з законопроєкту, комітет Ради підтримав

Сирський попросив виключити демобілізацію і ротацію з законопроєкту, комітет Ради підтримав

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони виключив положення щодо демобілізації і ротації військовослужбовців з урядового законопроєкту про мобілізацію, який готується до другого читання.

Про це повідомляє "УП" з посиланням на джерела в оборонному комітеті

За даними видання, виключення питання демобілізації із законопроєкту ініціював головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

У листі до міністра оборони Рустема Умєрова, який УП має в розпорядженні, Сирський наголошує на необхідності невідкладного внесення законодавчих змін щодо вдосконалення питань проходження військової служби та мобілізації.

"...Окремі положення законопроєкту, з огляду на значну кількість депутатських правок, потребують більш детального аналізу та додаткового вивчення. 3 урахуванням зазначеного пропонується питання підстав звільнення з військової служби, а також запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців унормувати окремо шляхом розгляду в іншому законопроєкті", - йдеться у документі Сирського.

За інформацією "УП", обговорення відповідного питання відбулося на засіданні Кабміну 9 квітня.

Уряд погодився з пропозицією Міноборони ініціювати перед Верховною Радою виключення із проєкту закону положень щодо звільнення з військової служби та ротації військовослужбовців.

Уряд має внести на розгляд парламенту окремий законопроєкт із цими положеннями.

Що кажуть у Верховній Раді про демобілізацію

Інформацію про вилучення із законопроєкту про мобілізацію норм про демобілізацію за проханням Сирського підтвердила народна депутатка, членкиня оборонного комітету Ірина Фріз.

"Більшістю голосів знято з розгляду норму про звільнення з військової служби через 36 місяців.
До прикінцевих положень додано: КМ розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців в умовах дії воєнного стану, їх звільнення та медико-соціальної реабілітації", - написала вона.

Окрім цього, зазначила Фріз, були скасовані попередньо схвалені мотиваційні норми, а саме:

  • одноразова доплата у розмірі 70 тис грн військовослужбовцям, які перебувають на "нулі" - цю норму виключили;
  • щомісячна виплата винагороди за особливості проходження служби у розмірі 10 000 грн;
  • фіксована плата за знищену техніку.

"Встановили на рівні закону виплату від 4 до 300 розмірів прожиткового мінімуму за знищене (захоплене) озброєння. Щодо надання консульських послуг за кордоном. Протягом 60 днів з моменту вступу в дію Закону здійснюється за умови одночасного оновлення персональних даних в консульських установах. Згідно з нормою про обов’язок всіх громадян України оновити свої персональні данні в умовах воєнного стану", -  проінформувала Фріз.

Народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") у своєму Telegram зазначив, що сьогодні, 10 квітня, Рада почне розгляд закону у другому читанні.

"Почнуть з відхилених правок. Коли кожен автор такої правки зможе запропонувати залі проголосувати і в разі 226+ голосів вона стане врахованою. Я мало вірю, що буде позитивний тут результат, але такі правки ставити будуть. І враховуючи скільки колег вже публічно не задоволені рішенням Комітету, то ставити будуть багато", - зазначив він. 

На думку Железняка, доля законопроєкту вирішиться 11 квітня.