Треба готуватися до гіршого – президент Фінляндії закликав країни НАТО бути готовими до конфлікту з рф

Треба готуватися до гіршого – президент Фінляндії закликав країни НАТО бути готовими до конфлікту з рф

Новопризначений президент Фінляндії Александр Стубб заявив про стурбованість через  "войовничість" лідерів країн НАТО та попередив їх готувати власні армії до потенційного конфлікту з росією.

Про це пише Financial Times.

"Я трохи стурбований цими досить войовничими розмовами про те, що росія збирається перевірити статтю 5 (про колективну оборону НАТО), і що наступною на черзі є Європа. Я думаю, що нам слід до цього готуватися, але я вважаю це малоймовірним", - розповів Александр Стубб.

Президент Фінляндії зазначив, що нещодавні публічні попередження про російську агресію за межами України відвертають увагу лідерів від допомоги Україні.

"Я закликаю всі європейські країни стати більш фінськими. Іншими словами, більш підготовлені. Треба готуватися до гіршого, щоб цього уникнути", - додав Стубб.

За його словами, серед заходів, які повинні розглянути інші європейські країни, є призов на військову службу. Зокрема призов є обов'язковим у Фінляндії.

Також Александр Стубб закликав країни НАТО "підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, а на цьому етапі майже все, що потрібно", щоб відбити весняний наступ, який готує рф.

Нагадаємо, що, згідно з інформацією NYT, Україну не запросять приєднатися до НАТО на саміті у Вашингтоні/