Обзор новостей налоговой инспекции

Скасування реєстрації підприємця через неподання податкової звітності

Податковим кодексом України встановлено основні базові звітні періоди – календарний місяць, календарний квартал та календарний рік. Для подання місячної податкової звітності встановлено граничний термін – протягом 20 календарних днів, що настають за звітним місяцем, а для квартальної звітності – протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу та для календарного року – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового року (стаття 49 Податкового кодексу України).

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Податковим кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді (пункт 49.1, 49.2 статті 49 Податкового кодексу України). 
Підставами для винесення судом рішення про припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, зокрема, є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій і документів фінансової звітності. Така норма зазначена статтями 38 та 49 Закону України від 15.05.2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

 

Раз на рік «спрощенці» можуть не сплачувати податок

Суб'єкти господарювання – «єдинщики» можуть на час відпустки не сплачувати податок, однак, це стосується тих із них, котрі не використовують працю найманих осіб.

Не сплачувати податок на час відпустки «спрощенці» можуть раз на рік протягом одного місяця. Для цього подають заяву у довільній формі про період щорічної відпустки до податкової інспекції.

Згідно із нормами Податкового кодексу України платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок авансовими внесками не пізніше 20 числа поточного місяця. Нагадуємо, що 18 липня 2014 року – граничний термін сплати авансового внеску за липень цього року платниками єдиного податку І та ІІ груп. Щоб уникнути порушення терміну сплати авансових платежів рекомендуємо заздалегідь повідомляти про те, що ви вирішили скористатись своїм правом на щорічну відпустку.

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку суб’єктами господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування визначені статтею 295 Податкового кодексу України.

 

У яких випадках пенсіонери сплачують ЕСВ?

ДПІ у м.Сєвєродонецьку повідомляє, що фізичні особи - підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Згідно зі статтею 1 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсіонер — це особа, яка отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом. Законом № 1058 передбачено такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства). Проте, якщо фізичні особи-підприємці отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», такі фізичні особи-підприємці не звільняються від сплати єдиного соціального внеску. За несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску чинним законодавством передбачено застосування до платників єдиного соціального внеску штрафних санкцій у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Водночас, на суму заборгованості нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

 

Термін сплати земельного податку

ДПІ у м.Сєвєродонецьку звертається до жителів – власників земельних ділянок та землекористувачів із нагадуванням про необхідність сплати земельного податку.

На сьогоднішній день фахівцями інспекції проведені нарахування земельного податку фізичним особам - громадянам на 2014 рік.

Наразі проводиться компанія по врученню податкових повідомлень – рішень на сплату земельного податку фізичними особами – громадянами.

Нагадаємо, що кожен громадянин, який має у користуванні або власності земельні ділянки, (крім пільгових категорій) і який ще не отримав зазначене повідомлення, може звернутись в Центри обслуговування платників ДПІ у м. Сєвєродонецьку та отримати податкове повідомлення – рішення на сплату земельного податку.
Звертаємо увагу на термін сплати, який в цьому році припадає на 29 серпні 2014 року.
Щоб уникнути застосування штрафних санкцій, просимо вчасно здійснити оплату земельного податку.

 

Заповнюємо вірно платіжні документи при сплати податків, зборів, митних платежів та ЄСВ

ДПІ у м. Сєвєродонецьку ГУ Міндоходів у Луганській області повторно нагадує платникам податків. При перерахуванні платежів до бюджету основна увага платниками податків повинна приділятися правильності заповнення у банківських документах поля «Призначення платежу» у відповідності із затвердженим Порядком (наказ Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 року N 609), яке заповнюється наступним чином:
- поле № 1 - друкується службовий код (знак) " * " (ознака платежу);
- поле № 2 - друкується розділовий знак ";" ; друкується код виду сплати;
- поле № 3 - друкується розділовий знак ";"; друкується один з нижченаведених реквізитів:
а) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо
значущих цифр менше 8);
б) реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди
має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України;
в) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється Міндоходів (завжди має 10 цифр); у разі здійснення платником податків - юридичною особою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата;
- поле № 4 - друкується розділовий знак ";"; друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу у довільній формі;
- поле № 5 - платником податків не заповнюється;
- поле № 6 - платником податків не заповнюється;
- поле № 7 - друкується розділовий знак ";"; резервне поле.

Платникам податків необхідно заповнювати усі поля реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документу, а саме:
- «101», «109», «121», «125» - у разі сплати самостійно задекларованих сум;
- «130» - у разі сплати грошового зобов'язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту;
- «131» - у разі сплати грошового зобов'язання, визначеного за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту;
- «054», «055», «056», «057» - у разі погашення податкового боргу юридичних та фізичних осіб, платника акцізного податку та за результатами КПР підрозділами погашення заборгованостей;
- «017», «018», «019» та «139» - у разі надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків – юридичної особи, фізичної особи, платника з акцизного податку, та платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство за результатами КПР від вжитих заходів підрозділами погашення заборгованостей;
- «196», «197», «198», «199» - у разі надходження розстрочених (відстрочених) сум юридичних осіб, фізичних осіб, сум акцізного податку, сум за результатами КПР від вжитих заходів підрозділами погашення заборгованості.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками. Сплата за кожним видом платежу та за кожним кодом виду сплати має оформлятися окремим документом на переказ.

Міністерство доходів і зборів України зацікавлене в недопущені випадків неправильного заповнення платниками реквізитів «Призначення платежу». Тому заповнення реквізиту розрахункового документа «Призначення платежу» при сплаті платежів до бюджетів різних рівнів має здійснюватися з врахуванням вимог вищевказаного Порядку. Тим самим Міністерство доходів і зборів України сприяє оперативному надходженню платежів за відповідним призначенням. Детальніше ознайомитися з Порядком заповнення документів та списками кодів видів сплати можна на веб - порталі Міндоходів за електронною адресою: minrd.gov.ua.

 

Организация контрольно – проверочной работы по выявлению «зарплаты в конвертах»

От оформления работника в соответствии с нормами трудового законодательства и полноты выплаты заработной платы зависит наполняемость местного бюджета, так как налог с доходов физических лиц является основным источником его наполнения.

Чтобы снизить эту цифру, работодатель не оформляет работников, или оформляет на минимальные ставки. Получая доход, руководитель расплачивается «частным образом», минуя определенные формальности или ведя двойную бухгалтерию.

Казалось бы, все довольны. Но на деле такая форма выплаты денег влечет за собой многие трудности и неудобства, как для работника, так и для работодателя

Работник, получая высокую неофициальную зарплату, не может быть защищен в случае болезни (больничные не оплачиваются), выхода на пенсию (ее размер зависит от официально оформленных доходов). Довольно часто человек работает без записи в трудовой книжке и время работы в стаж не засчитывается, отпуск не предоставляется.

Многие работодатели отмечают, что хотели бы перейти на законный путь ведения финансовых дел. Двойная бухгалтерия создает громоздкость и непредсказуемость развития бизнеса. Кроме того, принятый без должного оформления работник, не несет административной и криминальной ответственности за свой труд.

С целью наполнения бюджетов всех уровней, ГНИ в г.Северодонецке постоянно производятся мероприятия по пресечению выплаты «зарплаты в конвертах». Так, в январе – июне 2014 г. проведено 12 документальных внеплановых проверок частных предпринимателей, в результате которых установлено ведение двойной бухгалтерии и использования «теневых» средств и фактически легализовано доходов на сумму 154,7 тыс. грн. По результатам проведенных проверок доначислено налога с доходов физических лиц и единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование в общей сумме 87,5 тыс.грн.

Работники ГНИ в г.Северодонецке совместно с сотрудниками налоговой милиции, постоянно проводят различные мероприятия по вопросам соблюдения  налогового законодательства Украины в части использования труда наемных работников. Как результат совместных действий легализован труд 296наемных работников.

Сегодня положение постепенно меняется, на рынке труда особую ценность приобретает работодатель, предлагающий все социальные гарантии и оформление сотрудников в соответствии с нормами трудового законодательства.

 

Как не допустить ошибок в отчётности за специальное водопользование

При расчете налоговых обязательств за период с 01.01.2014 по 31.03.2014 г. включительно плательщики сбора за специальное использование воды применяют ставки, действовавшие в 2013 году, а начиная с 01.04.2014 г. - новые, увеличенные ставки сбора. В связи с изменением ставок сбора за специальное использование воды, в налоговой декларации за первое полугодие 2014 года и последующие отчетные (налоговые) периоды рекомендуем отражать данные двумя отдельными строками, с соответствующим примечанием: - за первое полугодие 2014 года: за период «с 01.01.2014 по 31.03.2014 включительно» - по ставкам, действовавшим до 01.04.2014 г., и за период «с 01.04.2014 по 30.06.2014 включительно» - по новым ставкам, которые начали действовать с 01.04.2014 г.; - за три квартала 2014 года: за период «с 01.01.2014 по 31.03.2014 включительно» - по ставкам, действовавшим до 01.04.2014 г., и за период «с 01.04.2014 по 30.09.2014 включительно» - по новым ставкам, которые начали действовать с 01.04.2014 г.; - за 2014 год: за период «с 01.01.2014 по 31.03.2014 включительно» - по ставкам, действовавшим до 01.04.2014 г., и за период «с 01.04.2014 по 31.12.2014 включительно» - по новым ставкам, которые начали действовать с 01.04.2014 г. (Письмо Миндоходов от 18.06.2014 г. № 14287/7/99-99-15-04-01-17)

 

Алгоритм припинення підприємницької діяльності для фізосіб за новим законом

7 червня 2014 року офіційно опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за заявницьким принципом» від 13.05.2014 р. № 1258-VII (далі — Закон). Закон набирає чинності через місяць із дня його опублікування, тобто 7 липня 2014 року. Закон передбачає такий порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за її рішенням:
1. Для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням фізична особа — підприємець або вповноважена нею особа подає (надсилає) державному реєстратору реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням.
2. Документ, поданий для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням, приймається за описом, копія якого в день надходження документу видається (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику з відміткою про дату його надходження.
3. Дата надходження документа, поданого для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням, уноситься до журналу обліку реєстраційних дій.
4. Державний реєстратор залишає документ, поданий для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням, без розгляду, якщо: документ поданий за неналежним місцем проведення державної реєстрації припинення фізичною особою — підприємцем підприємницької діяльності; або документ не відповідає вимогам цього закону.
5. Про залишення документа, поданого для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням, без розгляду заявнику в день надходження документа державним реєстратором видається (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) відповідне повідомлення із зазначенням підстав залишення документу без розгляду разом із цим документом.
6. Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документа, поданого для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем за її рішенням, без розгляду зобов'язаний не пізніше ніж наступного робочого дня з дати надходження цього документа внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем і в той самий день видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) їй повідомлення про внесення такого запису.