Очільник та секретар міської громади на Дніпропетровщині вимагали 30 тис. доларів за будівництво гуртожитку для ВПО

Очільник та секретар міської громади на Дніпропетровщині вимагали 30 тис. доларів за будівництво гуртожитку для ВПО

Працівники ДБР затримали голову однієї з міських рад Дніпропетровської області та секретаря ради. Вони вимагали 30 тис. доларів США хабаря у підприємця, який хотів побудувати гуртожиток для переселенців.

Про це повідомляє сайт ДБР. 

На території громади ще з 90-х років стояла недобудова школи площею 4,5 тис. кв. м. Підприємець вирішив відремонтувати приміщення, аби там можна було облаштувати переселенців. Платити за проживання громадян мала міжнародна гуманітарна організація.

З цією пропозицією він звернувся до міської ради. Посадовці під час зустрічей запросили у чоловіка 30 тис. доларів США хабаря. За ці гроші вони обіцяли винести питання на голосування сесії та надалі вплинути на депутатів, щоб ті підтримали рішення про довгострокову оренду приміщення. Це давало змогу орендувати приміщення без оголошення спеціального тендеру.

9 квітня 2024 року підприємець передав хабар секретарю ради в його кабінеті. Під час передачі грошей обох посадовців затримали.

Затриманим повідомили про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (ч. 4 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. Планується обрання запобіжного заходу. Також встановлюється повне коло осіб, які можуть бути причетними до оборудки, у тому числі перевіряється інформація щодо місцевих правоохоронців, які могли «співпрацювати» з посадовцями під час вимагання хабаря.

Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована прокуратура у сфері оборони східного регіону.

Нагадаємо, у гуртожиток на Прикарпатті, де живуть луганські ВПО, донори придбали меблів на півмільйона.