Орбан підтримав китайський мирний план припинення війни в Україні

Орбан підтримав китайський мирний план припинення війни в Україні

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запевнив у своїй підтримці китайської мирної ініціативи, спрямованої на припинення війни в Україні.

Про це він сказав під час спільної заяви з президентом Китаю Сі Цзіньпіном, повідомляє Hirado.

"Сьогодні Європа на боці війни, єдиним винятком є ​​Угорщина, яка закликає до негайного припинення вогню та мирних переговорів, а також підтримує всі міжнародні зусилля, спрямовані на мир", – заявив Орбан.

Орбан зазначив, що "Китай є одним зі стовпів нового світового порядку". За його словами, Будапешт підтримує мирну ініціативу, представлену лідером Китаю.

Нагадаємо, на першу річницю російського вторгнення в Україну 24 лютого 2023 року Китай оприлюднив свій "мирний план" щодо України, який складається з 12 пунктів. У ньому йдеться про повагу до територіальної цілісності країн і лунає заклик до переговорів.

У Швейцарію понад 160 делегацій приїдуть на український саміт миру 15-16 червня, де обговорюватимуть мирний план президента Володимира Зеленського. росію на захід не запросили, але в Офісі президента заявляли, що сподіваються на участь Китаю. Своєю чергою китайська сторона ще не визначилася, але КНР заявляв, що підтримує участь росії у цьому саміті.

Експрезидент рф, заступник голови Радбезу Дмитро Медведєв у відповідь на українську формулу миру представив російський варіант:  для встановлення миру Україна має капітулювати і возз'єднатися з росією.

Зазначимо, що протягом 5-6 серпня 2023 року в Саудівський Аравії відбулися переговори між 40 країнами, включаючи США, Китай та Індію, щодо припинення війни в Україні і пошуку мирних рішень. Серед учасників також була Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. росія на саміт не була запрошена.

Мирний саміт щодо України в Саудівській Аравії закінчився без підсумкового комюніке. Bloomberg писав, що цей саміт не приніс жодних конкретних кроків, щоб зупинити війну чи скасувати окупацію української території.