США схвалили продаж Україні трьох HIMARS

США схвалили продаж Україні трьох HIMARS

Державний департамент США ухвалив рішення про терміновий продаж Україні коштом Німеччини високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS вартістю 30 млн доларів. Угода була укладена 10 травня.

Про це повідомляє Агентство оборонного співробітництва США.

Зазначено, що в агентстві оборонного співробітництва США надали необхідну сертифікацію, повідомивши конгрес про можливий продаж установок HIMARS. Вони будуть профінансовані урядом Німеччини, але від імені України.

"Державний секретар визначив та надав детальне обґрунтування, що існує надзвичайна ситуація, яка вимагає негайного продажу уряду України вищезазначених товарів та послуг оборонного призначення в інтересах національної безпеки Сполучених Штатів, тим самим скасовуючи вимоги щодо розгляду конгресом відповідно до розділу 36(b) Закону про контроль за експортом озброєнь, з внесеними до нього поправками", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що продаж відбудеться з інвентарю армії США. У зв'язку з цим потенційним продажем не існує відомих угод про компенсацію.

Також, згідно з пресрелізом Держдепу США, реалізація запропонованого продажу не потребуватиме відрядження в Україну додаткових представників уряду США або підрядників.

Нагадаємо, що петиція про розблокування зброї від США для "Азову" набрала 25 тис. голосів за кілька годин.