Аналітики ISW назвали причину звільнення Шойгу

Аналітики ISW назвали причину звільнення Шойгу

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що путін замінив Шойгу на Бєлоусова на посаді міністра оборони Росії, перевівши Шойгу на посаду секретаря Ради безпеки, з метою підготовки до затяжної війни в Україні та майбутньої конфронтації з НАТО.

Про це йдеться у їхньому звіті.

12 травня путін замінив Сергія Шойгу на Андрія Білоусова на посаді міністра оборони Росії. Водночас Шойгу очолив посаду секретаря Ради безпеки замість Миколи Патрушева.

"Ці перестановки на високому рівні після президентських виборів в росії переконливо свідчать про те, що Путін робить значні кроки в напрямку мобілізації російської економіки та оборонно-промислової бази (ОПБ) для підтримки затяжної війни в Україні й, можливо, підготовки до майбутньої конфронтації з НАТО", - заявили аналітики.

Згідно з оцінкою експерта, призначення Бєлоусова є "значним кроком у зусиллях путіна створити всі економічні умови для затяжної війни", оскільки той, попри відсутність бойового досвіду, працював у галузі економічного аналізу та прогнозування у 1981-2006 роках. Після цього він став міністром економічного розвитку Росії у 2012-2013 роках.

Потім Бєлоусов обіймав посаду першого віцепрем'єр-міністра з 2020 року.

В ISW дали пояснення: перебування Білоусова на посаді міністра економіки в російському федеральному уряді та його нещодавня участь в управлінні різними вітчизняними інноваційними проєктами в галузі ОПК і безпілотників добре підготували його до керівництва апаратом Міноборони Росії, який перебуває в скрутному становищі.

"Білоусов має міцну репутацію ефективного технократа, а інсайдерські джерела стверджують, що він має і позитивні стосунки з Путіним", - додали експерти.

У звіті зазначено, що заміна Шойгу Патрушева на посаді секретаря Радбезу відповідає загальній політиці Путіна щодо тихого витіснення високопоставлених чиновників з питань безпеки шляхом надання їм периферійних ролей у російській безпековій сфері замість того, щоб просто звільнити їх.

Зокрема кілька російських інсайдерських джерел заявили, що призначення Бєлоусова на посаду міністра оборони рф є доказом того, що путін серйозно стурбований рівнем корупції та нецільовим використанням коштів у російській армії.

Один російський федеральний чиновник заявив, що на новій посаді Бєлоусов працюватиме над тим, щоб "грамотно організувати роботу і логістичні процеси, забезпечити необхідне виробництво і постачання, зорієнтувати економіку на "спеціальну військову операцію" і вичавити технологічний максимум з оборонної промисловості".

Нагадаємо, що путін заявив про готовність рф до ядерної війни.