Битва за Харків стане вирішальною для закінчення війни в Україні, - Politico

Битва за Харків стане вирішальною для закінчення війни в Україні, - Politico

Харків та його околиці стикаються з інтенсивною хвилею атак з боку загарбницьких військ рф. Є ознаки того, що цей сплеск знаменує початок вирішальної битви, яка матиме вирішальне значення для результату війни.

Таку думку висловило видання Politico.

"На кону стоїть не лише контроль над одним із найбільших населених пунктів України, а потенційно здатність країни продовжувати боротьбу: якщо Харків впаде, рішучість Заходу може також незабаром впасти", - йдеться у статті.

Весняний наступ росіян давно очікувався, але деякі українські посадовці та незалежні аналітики стверджують, що він, можливо, був здійснений через бажання Москви використати свою перевагу в зброї та солдатах, коли Україна чекає на поповнення зброї зі Сполучених Штатів.

На думку видання, успіхи рф на харківському напрямку можуть посилити тиск європейських політиків на Київ з метою примусити його до переговорів із Москвою. У разі нового наступу рф не виключено краху лінії фронту, заявили виданню українські офіцери.

"Минулого місяця кілька старших офіцерів розмовляли з Politico, домовившись, що їх імена не будуть називатися. Вони намалювали похмурий прогноз потенційного краху лінії фронту, коли росія, маючи більшу чисельність і готовність прийняти величезні втрати, почне свій очікуваний наступ. Можливо, що гірше, вони висловили приватні побоювання, що рішучість України може бути послаблена, а моральний дух у збройних силах підірваний. Побоювання полягає в тому, що ставка путіна на придушення українського опору та виснаження західної підтримки Києва окупається", - зазначається у статті. 

Також Politico пише, що окрім Харкова, Україна має ризик, що путін знову спробує захопити територію навколо столиці.

"В якості запобіжного заходу українські чиновники планують посилити Київ. П'ять із 10 нових бригад, які будуть створені найближчими тижнями, будуть розгорнуті для захисту столиці", - зазначає видання.

Нагадаємо, аналітики Інституту вивчення війни США ще у січні заявляли, що у росії пропагандисти відновили заклики до початку повномасштабної наступальної операції у Харківській області, аби створити там 15-кілометрову "буферну зону" на кордоні з Бєлгородською областю.

Сама ідея створення такої зони у ворожої сторони виникла у Кремля ще влітку — після рейдів у Бєлгородську область проукраїнських сил.

Також у січні The Telegraph написав про те, що окупанти можуть готуватися до нового наступу в Харківській області. Тоді очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, коментуючи статтю, заявив, що наразі на різних напрямках фронту в області не фіксується скупчення російських військ.