Майже п'ять тисяч засуджених погодилися піти у ЗСУ: Зеленський підписав закон про мобілізацію ув'язнених

Майже п'ять тисяч засуджених погодилися піти у ЗСУ, - Мін'юст

Майже п'ять тисяч засуджених погодилися з ухваленням закону про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, повідомляє Главком.

За її словами, у квітні міністерство проводило опитування серед ув’язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

"4,5 тис. засуджених відповіли: "Так". При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в’язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров’я. І, повторюся, найголовніший критерій – мотивація", – наголосила політикиня.

В Україні нараховується 27 тис. осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них 20 тис. засуджених можуть скористатися правом умовно-дострокового звільнення.

Тим часом сьогодні, 17 травня, президент Володимир Зеленський підписав закон №11079-1 про мобілізацію ув'язнених.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон у другому читанні. До лав ЗСУ не зможуть вступити засуджені, що вчинили умисні вбивства та злочини проти основ національної безпеки України, ґвалтівники і педофіли, а також особи, що займали особливо відповідальне становище. 

Міністр Юстиції Денис Малюська відповів, чи усі засуджені можуть бути залучені, якщо є така потреба, до Збройних сил України, наприклад вбивці.

"Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад – якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? Тим паче якщо ми говоримо про вбивць, особливо про засуджених довічно – це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років. Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в'язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18-19 років. Це підтвердить будь-який психолог", - зазначив Малюська.