Аналітики пояснили, чому росія прагне захопити Вовчанськ

Аналітики пояснили, чому росія прагне захопити Вовчанськ

рф має за мету захопити Вовчанськ, оскільки це дозволить їм отримати тактичну перевагу для наступу у Харківській області.

Про це йдеться у звіті ISW.

Зазначено, що захоплення цього міста є частиною першої фази спроби наступу росії на півночі Харківської області. Зокрема російська армія завдала ударів по мостах через річку Сіверський Донець, щоб швидко ізолювати поле бою на схід від водного об'єкта, бо так вдасться підвищити шанси на руйнування наземних ліній зв'язку ЗСУ і швидке захоплення Вовчанська.

На думку аналітиків, росіяни завдають більшу кількість ударів саме по цьому місту, ніж в інших місцях уздовж кордону. До того ж, ймовірно, вони перекинули туди більше живої сили, ніж на Липському напрямку.

Підкреслюється, що Вовчанськ обрали як ключову тактичну ціль, бо це найбільший населений пункт поряд з російським кордоном. Його окупація забезпечила б ворожим силам плацдарм, близький до російського тилу, для підготовки та початку другої фази наступальної операції.

Водночас експерти в ISW не знають, якою саме буда друга фаза. Наприклад, рф може обрати пріоритетом просування на півночі Харківської області або ж розширення так званої "буферної зони" вздовж кордону та просування в межах ефективної дальності дії ствольної артилерії до Харкова та його околиць.

Крім того, у разі захоплення Вовчанська, росіяни можуть спробувати просунутись в напрямку Великого Бурлука, щоб загрожувати оперативному тилу українського угруповання, що обороняється на Куп'янському напрямку.

Нагадаємо, що росіяни збільшили зону активних бойових дій на Харківщині.