В Україні підвищать податки: виросте ПДВ та військовий збір, який запровадять і для ФОП, - Forbes

В Україні підвищать податки: виросте ПДВ та військовий збір, який запровадять і для ФОП, - Forbes

Уряд готує законопроєкт про підвищення податків: ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОП на спрощеній системі оподаткування. 

Про це пише Forbes з посиланням на чотирьох депутатів із фінансово-економічного блоку Ради та високопосадовця у Кабміні.

Такий документ справді готують, підтверджує заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк. Але депутат зазначив, що не знайомий із деталями проєкту.

Військовий збір також планують запровадити й для ФОП, кажуть двоє депутатів із бюджетного та фінансового комітетів.

Бізнес Цензор, який цитує закриту частину статті Forbes, пише, що військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%. Таку ж ставку податку в 5% можуть запровадити й для фізосіб-підприємців, що працюють на спрощеній системі оподаткування.

Водночас про рівень підвищення ПДВ наразі ще остаточно не визначилися. Ймовірне підвищення – на рівні на 2-3%.

Головною причиною можливого підвищення податків є збільшення військових потреб. Так, на додаткову мобілізацію необхідно близько 300 млрд грн. Хоча, навіть без урахування мобілізаційних процесів, на закупівлю та ремонт військової техніки потрібно 400 млрд грн.

За розрахунками Forbes, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% для найманих працівників (без урахування запровадження військового збору для ФОП) може додатково поповнити бюджет на 90-100 млрд грн на рік. 

Нагадаємо, про те, що в Україні будуть підвищувати податки, йшлося вже давно, відтоді як влада оголосила про посилення мобілізації і встановлення щомісячної доплати військовим у 70 тис. грн.

Національний банк України (НБУ) прогнозує зростання податків на 2,5% ВВП у періоді 2024-2026 років.

Ще у березні голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявляв, що Кабмін готує законопроєкт про впровадження військового збору для приватних підприємців (ФОП) єдиного податку.

За його словами, завдяки цьому в уряді хочуть збільшити надходження до бюджету. Зокрема Міністерство фінансів працює над збільшенням доходів державного бюджету на 44 мільярд гривень.

Гетманцев п ри цьому він не назвав, якою буде сума військового збору.