Україна може втратити більше територій до кінця року, - ЗМІ

Україна може втратити більше територій до кінця року, - ЗМІ

На думку західних спецслужб, до кінця 2024 року Україні загрожує велика втрата територій.

Про це пише Welt з посиланням на "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (FAS), що дослідили нинішні звіти розвідки.

Зазначено, що  "загальна картина" для України наразі "затьмарюється" внаслідок домінування росії.

Йдеться про те, що Родеріх Кізеветтер, заступник голови Комітету парламентського контролю за розвідувальними службами, підтвердив, що Україна має проблеми з боєприпасами та мобілізацією.

Він також сказав, що на цей час "поширюються" песимістичні звіти про ситуацію, очевидно, щоб "натякати, що ситуація безнадійна і що військова підтримка більше нічого не дає". Це має на меті "непомітно, але жорстоко" змусити Київ "поступитися територією".

Водночас депутат від СДПН Ральф Штегнер, який також є членом контрольного комітету, сказав, що "по суті" оцінка служб була правильною та "відповідає тому, що я знаю".

За оцінкою розвідки, не очікується, що Київ зможе "відвоювати ініціативу" у 2024 році.

Аналітики вважають, що до кінця року Україна, ймовірно, зазнає "значно більших втрат місцевості", ніж за місяці з січня.

"Розгортання артилерії росіян "значно" сильніше, ніж українців, і, перш за все, росія може "з лишком компенсувати» свої втрати. Київ натомість не в змозі призвати достатню кількість нових військових "для компенсації втрат і створення резерві". Нові правила про мобілізацію "запрацюють лише наприкінці літа", оскільки призовників спершу потрібно було б навчити", - йдеться у тексті.

Згідно з цією оцінкою, очікувані втрати України на місцевості є наслідком нинішньої "оборонної орієнтації українських збройних сил і пов’язаного з цим затягування боїв".

Наголошено, що Україна хоче "зберегти персонал" і зараз "виграє час, відмовляючись від місця". Тобто Київ сподівається виграти "час для мобілізації та відбудови власного МІКу", (військово-промислового комплексу).

Водночас, на думку фахівців, "проблемою" можуть стати авіаудари рф по "МІКу". Кізеветтер прокоментував цю оцінку FAS, сказавши, що Україна може "продовжувати вигравати", але "будь-яка затримка підтримки" з боку Німеччини та інших країн зробить це "важчим і дорожчим".

Нагадаємо, що в ISW пояснили, чому в рф стала частіше звучати пропозиція про перемовини.