Деякі країни НАТО готові закрити небо над певними регіонами України, - BILD

Деякі країни НАТО готові закрити небо над певними регіонами України, - BILD

Деякі країни НАТО готові розширити підтримку Києва та діяти безпосередньо на території України. Зокрема йдеться про закриття територій на заході країни.

Про це повідомляє BILD з посиланням на власні джерела.

За даними видання, за розширення допомоги виступають такі країни:

  • Естонія;
  • Велика Британія;
  • Польща;
  • Канада;
  • Литва;
  • Франція.

Проти виступили США і Німеччина.

Остаточних рішень щодо закриття неба над західними областями України наразі немає, але йдуть переговори відразу щодо кількох аспектів:

Навчання. Обговорюється навчання солдатів ЗСУ інструкторами НАТО на території України.

"Думки про те, чи варто сотням тисяч українців літати Європою заради навчання або краще послати кілька інструкторів до заходу України, не слід скидати з рахунків. Розумніше та економічніше відправляти інструкторів до України", - сказав BILD ексочільник оперативного штабу Міноборони ФРН Ніко Ланґе.

Днями теж саме сказав очільник МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

Логістика. Згідно з інформацією BILD, низка країн НАТО, серед яких Велика Британія, Канада та Естонія, готові в майбутньому доставляти зброю та боєприпаси не лише до кордонів України, а й далі до лінії фронту. Нині у кількох західних країнах розробляється концепція "передової логістики".

Протиповітряна оборона. Крім того, обговорюється захист повітряного простору західних областей України зенітними комплексами НАТО. Ініціатором "розширеної ППО" виступає Польща, але остаточного рішення поки що немає. 

Нагадаємо, що Україна може втратити більше територій до кінця року, згідно з інформацією засобів масової інформації.